Objavljeno tko su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir

Dobitnici nagrade su Maria Ressa i Dmitry Muratov zbog svoje borbe za slobodu govora, objavljeno je u Oslu.

Maria Ressa filipinska je istraživačka novinarka i osnivačica neovisnog informativnog portala Rappler.

Muratov je glavni urednik ruskog lista Novaja Gazeta.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir priopćio je da ih nagrađuje za “borbu za slobodu govora, što je preduvjet za razvoj demokracije”.

Tk osu bili favoriti?
Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi završiti u rukama bjeloruske disidentice u egzilu Svetlane Tihanovske, klimatske aktivistkinje Grete Thunberg ili Reportera bez granica, kazali su prije par danas norveški stručnjaci za nagradu.

Dobitnika nagrade vrijedne milijun američkih dolara bira peteročlani odbor koji imenuje norveški parlament.

Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara neki su od glavnih kandidata, rekao je Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira iz Osla.

“To je u skladu s velikom debatom o važnosti neovisnog izvješćivanja i borbe protiv lažnih vijesti za demokraciju”, rekao je.

Priznanje bi mogla dobiti i borba protiv globalnog zagrijavanja, na čelu sa švedskom tinejdžerkom Gretom Thunberg, možda najpoznatijom klimatskom aktivistkinjom na svijetu, rekli su. “Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zabrinutost da bi štetni učinci klimatskih promjena mogli biti rizik za međunarodni mir i sigurnost”, rekao je Asle Sveen, povjesničar Nobelove nagrade za mir.

I Sveen i Urdal već su više puta točno predvidjeli dobitnike nagrade, no ovaj put nisu. Obojica su istaknuli Tihanovsku kao jednog od favorita. Ona je čelnica oporbenog pokreta koji se bori protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka od prošle godine, kada je pobjegla iz domovine nakon predsjedničkih izbora koje oporba smatra namještenima.

“Bjelorusija ima jedan od najopresivnijih režima na svijetu i pretežito nenasilnu oporbu. To bi bila nagrada koja bi odjeknula u cijelom svijetu i smatrala bi se također općenitom reakcijom na pomalo autokratsko nazadovanje u mnogim zemljama”, rekao je Urdal.

Za nagradu je kandidirano ukupno 329 kandidata, no cjelovit popis neće biti objavljen 50 godina.

Nominirani su bili i ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, američka političarka Stacey Abrams, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te pokret Black Lives Matter.

Izvor: index.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!