Očaravajuća kreativna energija u Ješkovu

Polaznici Likovne grupe, Kreativne grupe, Keramičke grupe i Medijske grupe Osnovne škole “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno uputili su se 4.10. 2021. u Podravinu na jezero Ješkovo koje je nastalo od starog rukavca rijeke Drave. U tom skrivenom raju na zemlji smjestio se Art centar Dragutina Ciglara, međunarodno priznatog umjetnika i kipara koji je učenicima održao kreativnu radionicu izrade keramike. (…)

Rad s glinom je terapeutski, naglašava g. Ciglar, te ona vodi umjetnikove ruke, a ne obrnuto. To su osjetili i učenici koji su svojim ručicama od običnih glinenih pločica oblikovali kreativne i zanimljive oblike. G. Ciglar je objasnio učenicima proces tehnike obvara u kojoj će ispeći njihova mala umjetnička djela. Tehnika obvara datira iz 19.st. u kojoj se neobojana keramika peče na visokoj temperaturi (900 -950 ˚C) te se užarena stavlja u smjesu brašna, šećera, kvasca, vode, malo pive i soka od cikle čime se dobivaju posebni crno – bijeli efekti na keramici.

Bilo je kratko, ali veselo i vrlo poučno. G. Ciglar nas je sve kreativno začarao i očarao svojom životnom energijom. Željno ga iščekujemo u Žabnu i veselimo se ispečenim radovima.

O.Š.”Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno

Nataša Oreč, prof. povijesti

Pratite nas na društvenim mrežama!