Od 11. do 17. listopada 2021. godine na području naše županije provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Tijekom devet mjeseci 2021. godine vozači teretnih vozila prouzročili su 89 prometnih nesreća od čega 24 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama teško je ozlijeđeno osam osoba, dok je 21 osoba lakše ozlijeđena. Najčešći uzroci događanja ovih nesreća bili su neprilagođena brzina (16), nepropisno kretanje kolnikom (12), nepropisno pretjecanje (7), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (7) i nepoštivanje prednosti prolaska (6). Zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, koju je radi vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, izazvao vozač autobusa.
 
Kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća koje čine vozači teretnih automobila i autobusa te povećala sigurnost svih sudionika u prometu, u razdoblju od 11. do 17. listopada 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.
 
Prilikom pojačanog nadzora, nadzirat će se ispravnost vozača i vozila, odnosno provjera alkoholiziranosti vozača, valjanost vozačke i prometne dozvole, valjanost tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanje ograničenja brzina kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela, najveća dopuštena masa i osovinsko opterećenje, radno vrijeme i korištenje obveznih odmora vozača.
 
Tijekom pojačanog nadzora nadzirati će se promet teretnih automobila i autobusa na svim cestama, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevoze djeca.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.
 

Pratite nas na društvenim mrežama!