Prema katoličkom kalendaru 20. listopada imendan ima Irena, Miroslav i Miroslava

Irena–Irena je žensko ime. Dolazi od grčkog imena Eiréne. Po grčkoj mitologiji, ona je božica mira, kći Zeusa i Temide, najmlađa Hora. Grčka riječ eiréne znači mir. Skraćeni oblik ovog imena je ime Iren, Ena, Eni Irna.

Osobe sa imenom Irena su komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Materijalni komfor uzimaju zdravo za gotovo, a udoban život im je imperativ. Lako uče i obrazuju se i ne mogu zamisliti život bez aktivnog, društvenog angažovanja.

Miroslav–Stari domaće, slavensko ime složeno iz osnova “mir” i “slava”. Kao i mnoga slavenska imena, ime je izvedeno iz riječi “mir”. U prenesenom smislu naziv je želja roditelja da dijete bude mirno i zadovoljno.

Među prvima je poznat sin zahumskog bana Mihaila, koji je imenovan ninskim županom 911. godine. Tako se zove sin kralja Hvalimira s početka 11. stoljeća iz dinastije Oštrivojević. Posebno je ostao poznat Miroslav, veliki humski knez s kraja 12. stoljeća, brat Nemanje, sin velikog župana Dese, unuk velikog župana Uroša I., za koji je napisano glasovito evanđelje po Miroslavu u povijesti.

Od ovog imena izvedena su imena Miraš, Mire, Mirosinka, Miroslava, Miroslavka i Mirčeta.

Izvor: https://www.knjigaimena.com/?

Pratite nas na društvenim mrežama!