Rumi Meštrović, snaha kipara Ivana Meštrovića razgledala izložene radove u Križevcima

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci zatekli smo gospođu Rumjanu Meštrović, snahu poznatog kipara Ivana Meštrovića, suprugu njegovog sina dr. Mate Meštrovića koja je došla razgledati izložbu Meštrovićevih radova. Izjavila nam je da je sretna što je izložba postavljena u Križevcima:

– »Nije to prvi puta da vidim sve te portrete, ali vidjeti ih ovdje u Križevcima je jedan poseban doživljaj. Naime, supruga Ivana Meštrovića Olga Kesterčanek je iz Križevaca pa je to jedna poveznica s vašim gradom.

Ovo je posebna izložba i zahvalna sam svima u Križevcima koji su doprinijeli da se ona ovdje ostvari. Naravno, bez publike umjetnost ne može tako da se obraćam svima: dođite i vidite što Križevci i kultura u ovom gradu

može postići da i u ovim teškim vremenima svakome od nas uljepšaju dan.

Drago mi je da školska djeca i mladi te svi koji možda manje poznaju povijest imaju priliku kroz umjetnost doživjeti jedan dašak ili doticaj sa prošlosti.

Bez povijesti, odnosno prošlosti nitko od nas ne može sagledati niti svoju budućnost. Umjetnost je tu kao jedan most: prošlost – sadašnjost – budućnost.« – rekla nam je Rumi Meštrović.

Umjetnost je dio njene struke jer Rumi iz Sofije, kako je zovu, je profesorica klasičnih jezika. Specijalizirala je rimsku arhitekturu i svjetsku kulturnu baštinu. Zaljubljenica je u likovnu umjetnost, kulturu, baštinu. Ona i suprug dr. Mate Meštrović veliki su donatori Meštrovićevih djela Muzejima Ivana Meštrovića.

-»O Ivanu Meštroviću mogu reći da je radio apstrakcije, ali uvijek je imao poveznicu sa ljudima. Ljudi su njemu bili inspiracija. Izložba s portretima je još jedan povod da svi osjećamo tu ljudsku dimenziju.« – kazala je Rumi.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!