Stočari najavili poskupljenje svojih proizvoda: ‘Stanje je neodrživo”

Hoće li Hrvatska uskoro ostati bez domaćeg mesa, mlijeka i jaja ili će ih potrošači plaćati po dvostruko većim cijenama od onih koje mogu kupiti iz drugih zemalja EU u trgovačkim centrima?

Tu je dilemu pred javnost krajem rujna iznijelo šest stočarskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore koji su uputili dramatičan apel kako neće moći dugo izdržati ovu svjetsku krizu u kojoj je stočna hrana skuplja do 40 posto, a uz poskupljenje energenata svakodnevno bilježe gubitke koji su već sada oko dvije milijarde kuna.

Pokazala je to i analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka koju su stočari predočili Ministarstvu poljoprivrede i koja je pokazala da su gubici kod tova junadi 5,16 kuna po kilogramu, litri ili komadu. Zatim u sustavu krava-tele (-4,66 kn), proizvodnji mlijeka (-1,58 kn), tovu svinja (-4,06 kn), tovu pilića (-2,43 kn), proizvodnji jaja (-0,16 kn)…

Svakodnevni gubici nagnali su stočare da zatraže intervenciju Vlade kojoj su iznijeli kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere kako bi se izbjeglo daljnje gašenje farmi i rasprodaja stoke.

Stanje je neodrživo, a mi proizvođači se unaprijed ispričavamo potrošačima ako u idućim mjesecima dođe do rasta cijena naših proizvoda jer u sadašnjim okolnostima i s golemim troškovima ne možemo više biti konkurentni niti održavati razinu proizvodnje. Cijene mesa su danas na povijesnom minimumu i domaći proizvođači više nemaju alata da konkuriraju mesu iz uvoza koje dolazi po cijenama koje su ispod proizvođačkih – kaže Zvonko Širjan, potpredsjednik HPK i predsjednik Odbora za tovno govedarstvo.

Kratkoročne mjere koje su iznijeli su jednokratna potpora sektorima, ranija isplata potpora – do 15. listopada te pronalaženje načina da država obnovi robne zalihe kako bi se zadržala što veća količina domaćeg kukuruza i uljarica za potrebe domaće proizvodnje. Među srednjoročne i dugoročne mjere uvrstili su: snažnije obilježavanje domaćih hrvatskih proizvoda na policama trgovina kako bi bili vidljiviji u odnosu na stranu robu koja dolazi po dampinškim cijenama. Zatraženo je i pojednostavljenje procedura i natječaja za obnovljive izvore energije (poput solarne energije) kako bi što više proizvođača dobilo mogućnosti dodatnih izvora prihoda i smanjilo svoje troškove. Među ključnim je mjerama i rješavanje pitanja državnog poljoprivrednog zemljišta.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: jutarnji

Pratite nas na društvenim mrežama!