U Danskoj nisu potrebne maske, covid potvrde, a noćni klubovi rade normalno

Danske vlasti od ovoga tjedna pozivaju da se što više građana cijepi trećom dozom, šest i pol mjeseci nakon primanja druge doze. U rujnu su je počeli davati korisnicima domova za starije, a sada su prioritetne skupine stariji od 65 i zdravstveni radnici. Danci su u europskom vrhu po procijepljenosti, što je omogućilo ukidanje svih mjera

Infektologinja Miljena Copois kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a da je ondje sada život normaliziran, bez restrikcija.
U Danskoj je procijepljeno 75% ukupnog stanovništva, a od toga je 86% onih kojima je ponuđeno cjepivo, tvrdi infektologinja Miljena Copois i dodaje da to znači da su cijepljeni oni od 12 do 100 i više godina starosti. U bolnicama je trenutačno hospitalizirana 121 osoba, od toga ih je 11 na intenzivnoj skrbi, a sedam ih je na respiratoru.

Danska je bila jedna od prvih koja je uvela restriktivne mjere i “lockdown”, ali je isto tako 10. rujna prva u Europi ukinula sve mjere. Koronavirus se ovdje više ne smatra ugrozom društva, već ozbiljnom bolešću.
U Danskoj se još od prije ljeta maske više nisu morale nositi u trgovinama, dok je u javnom prijevozu to bilo obavezno.
Nakon ljeta se i to ukinulo, kazala je infektologinja Copois i napominje da se sada život sasvim normalno odvija kao da se ništa ne događa.
Danska je najbolja na svijetu po broju testiranja na milijun stanovnika Danska je prva uvela i covid potvrde. Danas one više nisu potrebne, a za eventualne posjete noćnim klubovima nema nikakvih restrikcija.

Prema posljednjem istraživanju 90% Danaca vjeruje svojim liječnicima. Infektologinja Copois napominje da oni koji se nisu htjeli cijepiti nisu mogli npr. u kino, kazalište.

S covid potvrdama ljude se primoralo da se cijepe i ja mislim da je to sasvim u redu s moje infektološke strane, izjavila je dr. Copois.

t-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!