Dogodilo se na današnji dan – 23. studenoga

Na današnji je dan 1863. počela bitka kod Chattanooga kad su sjevernjačke snage predvođene generalom Ulysses S. Grantom priskočile u pomoć desetkovanim snagama iz Chattanooha iz Tennesseeja i krenule u protunapad na jedinice Konfederacije.

Točno 26 godina kasnije prvi juke-box stavljen je u uporabu u Palais Royale Saloonu u San Franciscu. Vrhunac popularnosti stroj je imao u 50-ima i 60-ima prošlog stoljeća.

Švedska je danas jedna od najboljih zemalja za život gledajući iz raznih aspekata. Od socijalne uređenosti, liberalnosti i demokracije do ljudskih prava, ta je zemlja čist primjer gotovo savršenog uređenja. Upravo u sferi ljudskih prava se posebno ističe, neke zemlje osuđuju na smrt i dan danas – Švedska je to posljednji put učinila prije100 godina kad je pogubljen posljednji kriminalac Johan Alfred Ander.

Godine 1936. izišao je prvi broj svjetski poznatog časopisa Life, tjednika koji se uglavnom temeljio na foto-novinarstvu. Od 1972. izlazio je kao mjesečnik. Radi se o najutjecajnijem fotografskom časopisu koji je dominirao tržištem preko 40 godina.

BBC je 1963. emitirao prvu epizodu najdugovječnije znanstveno fantastične sage „Doctor Who” u kojoj je glavnu ulogu imao William Hartnel. Priča se vrti oko vanzemaljskog vremenskog putnika koji putuje vremenom u svojem vremenskom stroju i svemirskom brodu TARDIS-u. Osim po trajanju, serija je u Guinessovoj knjizi rekorda zabilježena i kao najuspješnija znanstveno-fantastična serija u vidu profita i popularnosti (DVD-i, majice, iTunes, ilegalno downloadovanje…)

Apneist Jacques Mayol postao je prvi čovjek koji je zaronio do dubine od 100 metara ispod mora bez ikakve ronilačke opreme.

Na današnji dan rodio se njemački kralj i rimski car Otto I. (Veliki).  Nešto manje od tisuću godina kasnije svijet je ugledao poznati američki odmetnik Billy the Kid (William H. Bonney). Ross Brawn, čelni čovjek Brawn GP tima u Formuli 1 slavi danas rođendan a danas slave i francuski glumac Vincent Cassel, mlada pjevačica i glumica Miley Cyrus te engleski model Kelly Brook.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!