Dogodilo se na današnji dan – 3. studenoga

Carska i kraljevska dvojna monarhija Austro-Ugarska (1867. – 1918.) bila je višenacionalna država u Srednjoj Europi s vladarima iz kuće Habsburg. U njoj su živjeli Nijemci, Talijani, Furlani, Ladini, Hrvati, Mađari, Poljaci, Rumunji, Rusini, Slovaci, Česi, Srbi, Slovenci, Ukrajinci i drugi narodi. Austro-Ugarska je utemeljena 1867. Austro-ugarskom nagodbom kojom je osigurana ravnopravnost Mađarske u državnopravnim odnosima s Austrijom. Dvojna monarhija nestala je nakon poraza u Prvom svjetskom ratu. Kad su jedinice Solunske fronte stigle na prostor Austrougarske, više ju nitko nije imao braniti i zato je Austrougarska potpisala primirje i kapitulirala 3. studenog 1918. godine. Prema osnivanju Austro-Ugarske negativno su se odnosili drugi narodi višenacionalne države. Posebno su Slaveni smatrali svoje interese zanemarenima, što je dovelo do stalnih napetosti u odnosima s carskom vlašću. Tek je pred kraj prvog svjetskog rata, početkom listopada 1918. Karlo IV. “Manifestom naroda” dao jednaka prava svim narodnostima.

Pas Lajka je prvo živo biće u svemiru kojega je 3. studenog 1957. godine SSSR lansirao u letjelici Sputnjik 2. Bila je dokaz da je život moguć u bestežinskom stanju. Nije se vratila na Zemlju jer satelit nije imao modul za vraćanje i prizemljivanje. Lajka je bila mješanka i pravo ime joj je bilo Kudravka, ali ubrzo je dobila nadimak Lajka po sibirskoj lovačkoj pasmini. Bila je lutalica pokupljena s moskovskih ulica. Pretpostavlja se da je živjela koliko je imala kisika u kapsuli, iako neki tvrde da je uginula odmah od previsoke temperature, a neki da je uginula pojevši otrov u posljednjem predviđenom obroku.

Bill Clinton bivši je, četrdesetdrugi, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i prvi koji je rođen nakon 2. svjetskog rata. Kada je postao predsjednik imao je 46 godina, što ga čini, nakon T. Roosevelta i John F. Kennedya, najmlađim američkim predsjednikom. Kao član Demokratske stranke i dugogodišnji guverner Arkansasa Bill Clinton je prvi član Demokratske stranke koji je nakon 12 godina postao predsjednik Sjedinjenih Država. Nakon preuzimanja vlasti obećao je ne samo promijeniti smjer kojim su republikanci vodili državu već i politiku vlastite stranke. Veliki udjel u njegovoj pobjedi imao je program oporavka nacionalne ekonomije koja je posrnula za vrijeme dok je George H. W. Bush bio predsjednik Sjedinjenih Država. Upravo na današnji dan, 3. studenog 1991. Clinton je pobijedio Georga Busha u utrci za predsjednika SAD-a.

Na današnji dan 1895. rođen je poznati ruski pjesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin. Isti dan 1900. rodio se i američki književnik Thomas Wolfe. 1981. na ovaj dan rođen je i Zlatan Ibrahimović, švedski nogometaš, bosanskohercegovačkih i hrvatskih korijena.

Izvor: metro-portal.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!