Dogodilo se na današnji dan

Pojam broda duhova nastao je najviše temeljem priče o Mary Celeste, teretnom brodu koji je na današnji dan 1872. godine isplovio iz New Yorka prema Genovi, da bi nakon nepunih mjesec dana umjesto na cilju pronađen kako potpuno napušten pluta Atlantikom. Brod je bio potpuno netaknut, na njemu je nedostajao samo jedan čamac za spašavanje što sigurno nije bilo dovoljno da svi članovi posade stanu na njega. Teret od 1700 bačava alkohola također je pronađen u originalnom stanju, a do današnjeg dana nije razjašnjeno što se dogodilo s posadom.

Divlji Zapad, ili ono što mi mislimo pod tim imenom, zapravo je kratak vremenski period od polovine 19. do početka 20. stoljeća kad su sve urbane legende stekle svoje ime. Među njima se mogu, kao poznatiji, izdvojiti Butch Cassidy i Sundance Kid, par pljačkaša vlakova i banaka i romantiziranih heroja koji su svoj put s one strane zakona završili na današnji dan u bolivijskom San Vincenteu 1908. godine.

Sve priče o azijskoj, ptičjoj i svinjskoj gripi padaju u vodu pred događajem koji se zbio daleke 1918. godine, kada je epidemija gripe počela na Zapadnoj Samoi, i u samo nekoliko mjeseci zbrisala 20 posto pučanstva.

Ratna zbivanja obično imaju priličan utjecaj na politiku, pa je tako u SAD jedan predsjednik upravo zbog Drugog svjetskog rata odradio rekordna četiri mandata. Naravno, radi se o Theodoreu Rooseveltu, koji je svoju četvrtu pobjedu na izborima odnio upravo na današnji dan 1944. godine.

Čini nam se da je Internet oko nas oduvijek, i da je potpuno normalno imati sve informacije na dohvat ruke. Jedna od popularnih zabava u backgroundu je slušanje omiljene internet radio stanice.

Od poznatih osoba na današnji su dan rođeni britanski istraživač James Cook, dvostruka nobelovka Maria Sklodowska – Curie, ruski revolucionar Leon Trocki i književnik Albert Camus.

Pratite nas na društvenim mrežama!