Donesena konačna odluka o covid-potvrdama, evo tko ih mora imati, a tko ne

Davor Božinović govorio je o široj upotrebi covid potvrda u državnim i javnim službama.

“Odluka stupa na snagu 16. kako bi u ponedjeljak 15. svi oni na koje se odnosi odluka mogli obaviti testiranje”, rekao je. Popis svih testnih mjesta bit će javno objavljen na službenim internet stranicama institucija.

U sustavu koji će obuhvatiti proširenje covid potvrda je 270.000 zaposlenika bez trgovačkih društava.

Covid potvrde bit će potrebne kako za zaposlenike, tako i za građane koji dolaze u državne i javne službe. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama bit će diskrecijska odluka svakog fakulteta.

“Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna covid potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela virus ili je cijepljena. Odluka se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave”, rekao je Božinović. Oni koji nemaju potvrde morat će se testirati dvaput tjedno. Tko sve može provoditi testiranje objavljeno je na stranicama HZJZ-a.

“Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se i na sve stranke koje dolaze, sve pružatelje usluga koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju testiranje, odnosno odbiju predočiti potvrdu ili drugi dokaz ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama”, dodao je.

Božinović je objasnio i na koga se nova odluka ne odnosi.

“Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo”, rekao je Božinović.

“Dana je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru”, dodao je.

Stožer je također proužio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

Sustav covid potvrda i aplikaciju CovidGO razvio je AKD.

“Mi smo lani dobili u zadaću da što brže uspostavimo sustav EU digitalnih covid potvrda. Sam sustav je robusan, stabilna, zahtijevao je intenzivnu regulaciju. Trenutno je izdano oko 2,8 milijuna covid potvrda”, rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Istaknuto je da je sustav napravljen tako da preuzimanje covid potvrda za građane “ne može biti jednostavnije”.

Najlakše je, kažu, to učiniti preko platforme e-Građani. “To ne može biti jednostavnije, napravljeno je da bude dostupan što širem krugu ljudi”, rekla je Kristina Leko Kuštrak iz AKD-a.

Nije moguće krivotvoriti covid potvrdu

Što s onima koji još ne koriste sustav e-Građana?

“Postoje dodatni načini kako oni fizički mogu do covid potvrda. Omogućili smo da sva testna mjesta mogu izdati covid potvrdu. Omogućili smo i da punktovi HZJZ-a izdaju potvrde, ali i HZZO šalteri. S obzirom na nove mejre i potencijalno veći broj korisnika koji će obavljati testiranji i trebati potvrdu otvorili novih preko 6,5 tisuća ustanova – ordinacije opće medicine, pedijatrijske ordinacije, medicine rada…”, rekla je Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja HZZO-a.

“Svako testiranje i cijepljenje se odmah evidentiraju u sustavu. Preko vikenda apeliramo da se to obavi isključivo preko e-Građana”, rekla je Curać.

“Svaka promjena statusa cijepljenja osobe zahtijeva da osoba izvadi novu covid potvrdu. Ovo posebno napominjemo jer je u tijeku kampanja dodatnom dozom. Treća doza ne znači da će se automatski produžiti covid potvrda. Te osobe trebaju dobiti novu potvrdu. Želimo biti jasni – dodatna doza ne znači automatsko produljenje, nego građani mogu dobiti novu potvrda. Nova će potvrda vrijediti godinu dana od dana cijepljenja”, rečeno je.

“Nije moguće krivotvoriti covid potvrdu. QR kod je digitalno potpisan, vi ne možete nju krivotvoriti u smislu da generirate podatke. Ali na terenu se koriste tuđe ili se papirnate potvrde krivotvore. Pozivamo sve one koji će kontrolirati, sama kontrola bez uvida u osobni dokument nema smisla. Jer kako ćete to potvrditi bez uvida u osobni dokument”, rekla je Leko Kuštrak.

“Nove mjere nikako ne limitiraju ljudska prava”

Ministar zdravstva Vili Beroš preuzeo je riječ.

“Stanje s epidemiološkog aspekta doista je zabrinjavajuće. upravo to i je razlgo što smo napravili ono tšo govorimo duže vrijeme, trenutak je da zađive i nopve sigurnosne epidemiološke mjere. Vjeurjemo da ostvarujemo veću zdravstvenu sigurnost, smanjujemo mogućnost virusa da se širi, da mutira, umanjujemo njegov kapacitet za daljnje širenje. Da je tome tako, svjedoče dosadašnja iskustva is sustava zdravstva i socijale. Nove mjere nikako ne limitiraju ljudska prava. One ih povećavaju, omogućuju nam svakodnevne aktivnosti”, rekao je Beroš.

“Možemo naše teško bolesne sugrađane koji leže u bolnicama i na respiratorima pitati jesu li oni u stanju konzumirati svoja prava i slobode. Stoga imajmo to na umu kad je riječ o novim mjerama, one su tu radi zajedničke sigurnosti. Mogu to usporediti sa slobodom upravljanja osobnim automobilom. I tu se moramo pridržavati određenih prava i ne smijemo ugrožavati druge ljude. Prolazak kroz crveno nije pravo, time se ugrožavaju tuđi životi”, rekao je Beroš.

“U posebnim okolonostima, a ova pandemija to jest, moramo se držati nekih mjera. Svaki dan učimo nešto novo. Ostaje da je cijepljenje najbolji izlaz. Hvala svim građanima, zadnja tri dana njih je 50.000 koji su to prepoznali. No i neke zemlje koje imaju visoku procijepljenost opet imaju širenje virusa. Cijepljenje je najvažniji, ali ne i jedini način borbe. Treba se držati mjera. Zato te zemlje koje imaju visoku procijepljenost ponovo uvode mjere”, rekao je Beroš.

“Na vidiku imamo nove elemente koji mogu pomoći, to su lijekovi”, kaže Beroš koji te dodao da Hrvatska već pregovara o kupnji lijekova.

Alemka Markotić rekla je da je delta plus varijanta u cijeloj Europi trenutno na ispod jedan posto.

“Prati se cijela ta situacija, ono što znamo i pretpostavljamo je da kako bude postignuta veća prokuženost deltom, ova će dobivati novi prostor. Zna se da je još dodatno potentnija i virulentnija. Ponovno, da bi simo se riješili tih varijanti i smanjili pojavljivanje novih, moramo se držati mjera, moramo se cijepiti”, rekla je Markotić.

Božinović onda koji su drugi dokaz da je osoba imala koronavirus.

“To je da su preboljele bolest unazad 12 mjeseci, to se dokazuje potvrdom liječnika koji istu izdaje na temelju brzog antigenskog testa.
Također, oni koji su bili vjerojatni slučajevi, oni također moraju pokazati medicinsku dijagnozu. Također, oni koji su unutar 12 mjeseci zarazu imali i dokazali PCR testom, ali i oni moraju pokazati liječničku dokumentaciju”, rekao je.

Tko će plaćati testiranja?

Capak je rekao da privatnim testnim mjestima neće i ne mogu određivati cijenu testova: “To ovisi o tržištu, hoće li cijena biti slična kao u zdravstvenom sustavu ili će biti veća. Što se tiče privatnih testnih mjesta, njima ne možemo određivati cijenu. Testovi su sada prilično jeftini, pa to ne bi trebao biti problem”.

Korisnici usluga će plaćati test, dok će za zaposlene biti besplatan. “Poslodavac ima mogućnost da omogući testiranje u vlastitom aranžmanu. Mi smo donijeli obavezu da se osobe moraju testirati, poslodavci mogu organizirati testiranje, mogu se dogovoriti s vlasnicima testnih mjesta, hoće li oni dati potvrdu da je osoba kod njih zaposlena ili će osoba platiti iz svog džepa pa će mu poslodavac nadoknaditi novac, mi u to ne ulazimo”, kaže Capak.

Testovi na koronu danas biti distribuirani svima onima koji će provoditi testiranja. “Do dolaska ove velike količine testova koje smo naručili, bit će dovoljno”, rekao je Capak.

Rekao je i da za dolazak roditelja u škole postoje posebne preporuke iz osmog mjeseca.

“Te preporuke će se mijenjati, propisat će se obaveza testiranja za roditelje koji dolaze na informacije ili roditeljske sastanke”, kaže Capak.

Capak i Božinović pozvali su privatne poslodavce da također uvedu mjeru covid potvrda. No dodaju da to za njih to nije obvezno, već je u formi preporuke.

“Ova preporuka za poslodavce je sukladna odlukama GSV-a, mi smo svi skupa u ovome, bolest napada svakoga”, rekao je Beroš.

“Treba nam solidarnost necijepljenih i cijepljenih ili prijete ozbiljne posljedice”, kazao je Božinović.

O lijekovima protiv covida

“Ponovit ću da smo se priključili zajedničkim naporima EK-a dogovoriti kupnju tih lijekova. Neću govoriti o detaljima, ali oni doista obećavaju. Za jedan se zna da ako se uzme tri dana od pojave simptoma, da sprječava razvoj težih oblika bolesti i hospitalizaciju u opsegu preko 90 posto. Ako to doista potvrde daljnja klinička ispitivanja, to će biti nevjerojatan korak. To u ovom trenutku nije bitno jer je pitanje hoće li se realizrirati i kada. U ovom trenutku moramo gledati cijepljenje i pridržavanje mjera, ali veseli što se na obzoru pojavljuju nove mogućnosti”, rekao je Beroš.

im/radiokrizevci.hr

Foto: HZJZ

Izvor: N1

Pratite nas na društvenim mrežama!