Na vinogradarskoj radionici u Svetom Petru Orehovcu obilježen blagdan Martinja

Diplomirani inženjer agronomije Denis Maksić, održao je 10. studenog u prostorijama Društveno kulturnog centra Kuća ideja – prostor zajedništva, radionicu na temu „Vinogradarska kultura“.

Pred članovima Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ iz Svetog Petra Orehovca te drugim gostima zainteresiranima za temu vinogradarstva i vinarstva, inženjer agronomije, govorio je o vinogradarskoj arhitekturi kao i o vinogradarskim blagdanima i običajima. Nezaobilazni dio radionice bilo je i proučavanje Križevačkih štatuta, kao najstarijih i najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula, a sudionici radionice prisjetili su se i vinskih zapovijedi kojima je propisano kako uživati u dobroj kapljici. Kako je danas blagdan Svetog Martina, vinogradari su se prisjetili svih vinskih blagdana i svetaca koji se slave tokom godine. Uz prigodne govorancije, molitve, litanije i kumove, voditelj radionice održao je krštenje mošta u vino, sve u skladu s regulama Križevačkih štatuta. 

Radionica je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Likovna udruga Prigorje Art. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice u angažmanu Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost. 

KUD-a Prigorec.

Pratite nas na društvenim mrežama!