Noćas nam stiže najduža djelomična pomrčina Mjeseca

Najduža djelomična pomrčina Mjeseca u stoljeću odvit će se u noći između 18. i. 19. studenog, u četvrtak kasno navečer i u petak rano ujutro, a taj veličanstveni fenomen bit će vidljiv u svih 50 američkih država, ali i u većini svijeta.

NASA predviđa da će gotovo potpuna pomrčina punog ‘Micro Beaver’ Mjeseca trajati 3 sata, 28 minuta i 23 sekunde. ‘Micro Beaver (dabar) Mjesec’ je naziv za Mjesec kada se pojavljuje na najdaljoj točki od Zemlje, prije sezone hvatanja dabrova.

Djelomična pomrčina Mjeseca, kada Zemljina sjena prekriva 97 posto punog Mjeseca, bit će daleko najduža u ovom stoljeću i daleko će nadmašiti trajanje najduže potpune pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću, koja se dogodila 2018. i trajala 1 sat i 43 minute.

Nadolazeća pomrčina bit će i najduža djelomična pomrčina Mjeseca u 580 godina, prema opservatoriju Holcomb na Sveučilištu Butler u Indiani.

Pomrčine Mjeseca događaju se kada Zemlja prolazi između Mjeseca i Sunca, tako da sjena našeg planeta ‘prekrije’ Mjesec.

Sjena može blokirati svu, ili u slučaju djelomične pomrčine većinu sunčeve svjetlosti, i tako ‘obojati’ Mjesec u tamnu, hrđavo crvenu boju.

Crvena boja zbog Zemlje

Do crvene boje Mjeseca dolazi zato što se sunčeva svjetlost, unatoč tome što je izravno blokirana Zemljinim sjenom ili najtamnijim dijelom njezine sjene, zakrivljuje oko našeg planeta i putuje kroz Zemljinu atmosferu da bi došla do Mjeseca.

Izvor: jutarnji.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!