Od 1. studenoga obvezna vožnja s upaljenim svjetlima



Sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju od 1. studenoga 2021. do 31. ožujka 2022. godine na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
 
Za vozače koji tijekom navedenog razdoblja za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima nemaju upaljena dnevna ili kratka svjetla, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
 
Tijekom cijele godine, svi vozači moraju noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša, snijeg i dr.) na svojim vozilima za vrijeme vožnje imati upaljena svjetla. Za vozače motornih vozila koji noću i u vrijeme smanjene vidljivosti ne upale svjetla na motornim vozilima kojima upravljaju predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna. Za vozače bicikala koji noću i u vrijeme smanjene vidljivosti upravljaju biciklima na kojima nisu upaljena svjetla predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.
 
Ponovno podsjećamo vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Za one koji noću i u vrijeme smanjene vidljivosti nisu dodatno označeni, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
 
Stoga, dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje!
Neka vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obavezno od ponedjeljka, 1. studenoga do 31. ožujka.

PU Koprivničko križevačka

foto: ilustracija

Pratite nas na društvenim mrežama!