Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača povodom proslave “Martinja”Od 5. do 15. studenoga 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“. Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 1.334 vozača odnosno alkotestirano je 835 vozača.

Za vrijeme pojačanog nadzora prometa ukupno je sankcioniran 601 prometni prekršaj od čega 85 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Pod utjecajem alkohola u koncentracijama do 0,50 g/kg bilo je 7 vozača, pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 0,50 do 1,00 g/kg bilo je 26 vozača, pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 1,00 do 1,50 g/kg bilo je 26 vozača, pod utjecajem alkohola u koncentracijama iznad 1,50 g/kg bila su 24 vozača, a jedan vozač se odbio podvrći ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu.

Nadalje, pod utjecajem alkohola bilo je 15 mladih vozača pri čemu je sedam mladih vozača imalo koncentracije do 0,50 g/kg alkohola u organizmu, četiri mlada vozača su imala koncentracije od 0,50 do 1,00 g/kg alkohola u organizmu, a četiri mlada vozača su imala koncentracije alkohola od 1,00 do 1,50 g/kg alkohola u organizmu.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila četiri vozača, dok je 17 vozača bilo uhićeno. Provedeno je 15 žurnih prekršajnih postupaka te su tri vozača predana u zatvor u Bjelovaru po okončanju žurnog prekršajnog postupka. Od dva vozača privremeno su oduzeti osobni automobili kojima su prekršaji počinjeni.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u četvrtak, 11. studenoga, u 13.30 sati, u Velikoj Mučnoj, kod 58-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,22 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Ističemo i 35-godišnjeg vozača koji je u subotu, 13. studenoga, u 18.35 sati, u Starogradskoj ulici u Starigradu, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,83 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora prometa, sankcionirana su i 272 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 29 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 15 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa povodom proslave „Martinja“ na području Policijske uprave zabilježeno je 15 prometnih nesreća od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je pet osoba od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, a četiri osobe su lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su pet prometnih nesreća od čega jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Kako vozači pod utjecajem alkohola i nadalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pri tome čine prometne nesreće, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke i nadalje će se, posebice do kraja studenoga i tijekom prosinca, vršiti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Osim nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, pozornost će se posvetiti i nadzoru ostalih najtežih prometnih prekršaja te nadzoru recidivista i mladih vozača.

PU KC-KŽ

FOTO:ilustracija

Pratite nas na društvenim mrežama!