Ruska kompanija kaže da nisu odgovorni za skupi plin u Europi

Ruska kompanija podsjeća da je ove godine naglo smanjen priljev ukapljenog prirodnog plina na europsko tržište.

Gazprom ne zanimaju ni ultravisoke ni niske cijene i nije odgovoran za visoke cijene plina u Europi, izjavila je zamjenica predsjednika uprave i generalna direktorica Gazprom Exporta Elena Burmistrova na konferenciji o plinskom tržištu “Flame”, koja se održava od 2. do 4. studenoga u Amsterdamu.

Prema Burmistrovoj, Gazprom je izložen “nagađanjima i lažnim izvješćima” o svojim postupcima na tržištu plina i umiješanosti u poskupljenja. Kaže da takve tvrdnje ne iznose poslovni partneri i klijenti, nego “oni koji u najboljem slučaju imaju vrlo malo veze s plinskom industrijom”.

Burmistrova je kazala kako je ove godine naglo smanjen priljev LNG-a na europsko tržište, a smanjena je i vlastita proizvodnja plina te je “u tom kontekstu čudno čuti optužbe da su Gazpromovi postupci doveli do povećanja cijena plina u Europi”. “Ne zanimaju nas rekordno niske ili rekordno visoke cijene plina.

Ovo zadnje dovodi do urušavanja potražnje u Europi, što je u suprotnosti s našim interesima kao proizvođača i dobavljača.

Želimo uravnoteženo i predvidljivo tržište na kojemu mi i naši kupci možemo uspješno razvijati naše poslovanje”, rekla je. Dugoročni ugovori pružaju predvidljivost i štite od nestalnosti cijena, istaknula je.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: poslovni

Pratite nas na društvenim mrežama!