Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih

Sukladno početku školske godine 2021./2022. Policijska uprava koprivničko – križevačka je u cilju suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih ponašanja, provela niz preventivno – represivnih aktivnosti.

Pojačane aktivnosti provedene su u dane vikenda od 24. do 26. rujna te od 15. do 17. listopada i 29. do 31. listopada.

Postupajući sukladno odredbi članka 93. Obiteljskog zakona policijski službenici su u noćnom izlasku nakon 23 sata zatekli sedam maloljetnih osoba mlađih od 16 godina bez pratnje punoljetne osobe. O njihovom zatjecanju obaviješteni su roditelji i nadležni centri za socijalnu skrb.

Izvršeno je 85 nadzora ugostiteljskih objekata kojom prilikom su u jednom ugostiteljskom objektu zatečena dva maloljetnika u konzumaciji alkoholnih pića, radi čega su nadležnim prekršajnim sudovima protiv pravnih i odgovornih osoba te zaposlenika (konobara) podnijeti optužni prijedlozi iz članka 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i članka 19. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Postupajući s ciljem utvrđivanja prekršaja iz članka 11. Zakona o trgovini, odnosno zabrane prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol, duhana i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, proveden je nadzor nad 16 trgovina, kojom prilikom nisu utvrđene povrede navedenog zakona.

U cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga, kod dvije osobe je pronađena manja količina opojne droge marihuane. Protiv počinitelja je podnesen optužni prijedlog radi prekršaja iz članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U nadzoru prometa zatečeno je 27 mladih vozača u kršenju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Ciljevi provedenih preventivno – represivnih aktivnosti policijskih službenika su doprijeti do svih društvenih struktura, upozoriti koliko su za mlade štetna asocijalna i neprihvatljiva ponašanja, koja su to ponašanja i kako ih prepoznati (noćni izlasci, konzumiranje alkohola, opojnih droga i duhanskih proizvoda), upozoriti na obveze roditelja i društva u cjelini, reagirati na problematiku i poticati mlade na društvene i sportske aktivnosti, kao alternativu devijacijama, a sve kako bi se otkrili rizični čimbenici i reducirao svaki vid kažnjivog, neprihvatljivog i rizičnog ponašanja mladih.

Nužno je da djeca od što ranije životne dobi budu pozitivno usmjerena, kako u obitelji, tako i u školama te upoznata koja su ponašanja za njih neprihvatljiva, štetna i na koji način da pristupe rješavanju možebitnih problema. Dakle da ne posežu za sredstvima ovisnosti, ne čine prekršaje i kaznena djela, odnosno da se ponašaju u skladu s društvenim normama, uz nastojanje da slobodno vrijeme provedu sadržajno i kvalitetno.

Pratite nas na društvenim mrežama!