U Domu mladih održana premijera predstave „Zmajevi koji ne lete“ te okrugli stol pod nazivom „Izazovi prevencije zlouporabe droga“

U utorak, 2. studenoga, s početkom u 19 sati, u Domu mladih u Koprivnici održana je premijera kazališne predstave „Zmajevi koji ne lete“ nastale prema istoimenom romanu književnice i spisateljice Ivane Šojat, a u dramatizaciji i režiji kazališnog redatelja Damira Mađarića.

Predstava je nastala suradnjom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i koprivničkog kazališta Oberon te Ministarstva unutarnjih poslova.

Ova predstava na pitak i emotivan način obrađuje mučnu temu mladenačke ovisnosti o drgama, posebice tzv. „novih droga“ kao i međusobno povezanu temu obiteljskog rastrojstva i emocionalnog zlostavljanja.

Kroz interaktivni pristup, ova predstava ukazuje na probleme mladenačke potrebe za isticanjem u društvu, potrebe za ljubavlju s isprepletenim unutarnjim ispitivanjem mladih: „Gdje pripadam i tko me voli?!“, a ujedno daje rješenja kome se obratiti za pomoć u slučaju ovakvih problema. Sadržaj predstave nudi preventivna rješenja i ukazuje javnosti važnost sustavnog rada s mladima u smislu promicanja pozitivnih i zdravih stilova života.

Najava premijere predstave “Zmajevi koji ne lete”

Odmah nakon premijere održan je Okrugli stol  pod nazivom „Izazovi prevencije zlouporabe droga“, a na kojem se raspravljalo o uspješnim modelima preventivnog rada i važnosti pravovremenog ukazivanja na problem ovisnosti kod mladih.

U radu okruglog stola sudjelovali su:

Ivana Šojat, književnica i spisateljica
Damir Mađarić, književnik i kazališni redatelj
Nina Hrenić, prof. psihologije
Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica na Sveučilištu Sjever
Alen Tarle, policijski službenik za prevenciju u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj
Maja Gregurović, policijska službenica za prevenciju u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj
Sandra Veber, moderatorica i voditeljica Službe za prevenciju Ravnateljstva policije.

Zaključno, panelisti su ustvrdili da je prevencija ključ rješenja i da je u otklanjanju problema ovisnosti kod mladih neophodan sinergijski angažman cjelokupne društvene zajednice.

Premijeru predstave i Okrugli stol podržali su predstavnici institucija (Grad Koprivnica, Komunalac Koprivnica, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica na Sveučilištu Sjever, nadležni centar za socijalnu skrb te načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž sa suradnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama!