Večeras u 19 sati otvorenje izložbe: Katica Augustinović – Paleta u plavom

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u petak, 12. studenog u 19 sati održati će se  otvorenje izložbe Katice Augustinović Paleta u plavom.

Izložba će biti postavljena do 4. prosinca 2021.

Prilikom dolaska u knjižnicu obvezno je poštivanje važećih epidemioloških mjera zaštite! 

***

“I kada se činilo da vrijedna križevačka akvarelistica može čitav svoj opus usavršavati i varirati postignute likovne idiome, koji su u jednom trenutku počeli postajati prepoznatljivi, otvara se temeljito novo poglavlje: prozračne treperave prostore Križevaca i Betine zamjenjuju pastozna akrilna platna sasvim novih motiva. Razvedeni šibenski arhipelag, mnoštvo otoka i otočića, čije se sivilo i maslinasto zelenilo pod prizmom slikarskog pogleda razlažu u neslućen spektar, uvaljan u plavetne dubine, koje za slikaricu postaju ‘novo bijelo’, koje predstavljaju obligatnu, gotovo neutralnu podlogu cijelog ovog novog opusa, toliko je novo u slikaričinom opusu i toliko snažan zaokret (gotovo bismo rekli, raskid) od svega što znamo u njenom opusu, da imamo priliku s užitkom uroniti u nešto potpuno novo.” Ulomak iz kataloga, Zdenko Balog.

***

ŽIVOTOPIS

Katica Augustinović rođena je 1949. u Križevcima gdje pohađa osnovnu školu. Školu primijenjene umjetnosti, odjel slikarstvo završila je u Zagrebu 1969. godine kod prof. Josipa Bifela i Antuna Kirinčića. Od 1975. radi kao aranžer dekorater u Križevcima. Bavi se grafičkim dizajnom, aranžiranjem te scenografijom i dobiva nekoliko nagrada za likovna idejna rješenja. Od 1976. kao članica Likovnog ateljea Križevci izlaže radove na pedesetak skupnih i nekoliko samostalnih izložbi radeći u različitim tehnikama: ulje, jajna tempera, suhi pastel i sitotisak. 

Nakon nekoliko godina pauziranja, 2006. godine se ponovo uključuje u likovni život Križevaca. Članica je Križevačkog likovnog kluba i Likovne sekcije Podravka 72 – KUD-a Podravka iz Koprivnice. Slika u tehnici akvarela i izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u Križevcima, Koprivnici, Betini, Murteru, Đurđevcu, Kutini, Bjelovaru, Varaždinskim Toplicama, Popovači, Vrbovcu i Zagrebu.

Skupne izložbe

1976. – 1995. – preko 50 skupnih izložbi

2006. – 2017. – sudjeluje na svim skupnim izložbama KLK-a Križevci i „Podravka 7“ Koprivnica u Križevcima, Koprivnici, Đurđevcu, Kutini, V. Toplicama i Popovači

2014., 2015.  i 2016.  – izlaže u Kutini, Rovinju i Koprivnici na izložbama HSK

Samostalne izložbe

2007. Križevci: Gradski muzej  (Akvareli – „Veliki povratak“)

2008. Vrbovec, Mala galerija Vrbovec

2012. Koprivnica, Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek

2012. Zagreb, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, KGZ

2017. Murter, Turistička agencija Arta

2018. Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“

2018. Betina, Informacijski centar NP Kornati i PP Vransko jezero

Pratite nas na društvenim mrežama!