Velika Britanija se ne raduje Božiću: nedostatak radnika mogao bi omesti blagdansku sezonu, poslodavci nude bonuse i do 2000 funti kako bi izbjegli najgori scenarij

Britanski poslodavci nude bonuse do 2000 funti za zapošljavanje božićnih radnika, zbog straha od nedostatka osoblja koji bi mogao omesti blagdansku sezonu.

Statistički podaci na web stranici za zapošljavanje “Adzuna” pokazali su da trenutno postoji 26.307 slobodnih radnih mjesta za sezonu, uoči ključnog razdoblja božićnih kupovina, što je gotovo dvostruko više od 13.668 u istom trenutku prije godinu dana. Odražavajući ozbiljan nedostatak osoblja uzrokovan Covidom i Brexitom, broj sezonskih slobodnih radnih mjesta više je od četvrtine veći od 20.488 zabilježenih 2019., prije početka pandemije.

Prema analizi više od 1,2 milijuna oglasa za posao s web stranice “Adzuna”, pomoću koje državni statističari prate rane signale s tržišta poslova, poslodavci se spremaju zaposliti vojsku od više od 130.000 dodatnog osoblja ove zime kako bi dočekali nalet potražnje za robom i uslugama. “Adzuna” navodi da postoji više od 1300 radnih mjesta koja oglašavaju božićnicu, uključujući nagrade do 2000 funti za Amazonove sezonske skladišne ​​radnike.

Navodi se da Tesco traži najviše sezonskog osoblja, s 871 slobodnim radnim mjestom i dalje otvorenim diljem Ujedinjenog Kraljevstva od ukupno 30.000 dodatnih privremenih radnih mjesta u maloprodaji ove zime.

Predstavnici sektora ugostiteljstva, maloprodaje i logistike rekli su zastupnicima u Odboru za okoliš, hranu i ruralna pitanja u četvrtak da se nadaju da bi Božić i dalje mogao proći nesmetano, unatoč kroničnom nedostatku osoblja, ozbiljnim poremećajima u isporuci i rastućim troškovima.

Kate Nicholls, izvršna direktorica UK Hospitalityja, rekla je da opskrbni lanci za pubove, hotele i restorane “ni izbliza nisu otporni” na ovu krizu. Rekla je da je oko 20% isporuka bilo prekinuto, što je dovelo do toga da hrana i piće dolaze u pogrešno vrijeme i po višim cijenama

“Pružit ćemo onoliko dobar Božić koliko možemo, ali ne onoliko dobar koliko želimo”, rekla je.

Tom Southall, direktor politike Cold Chain Federation, također je rekao da nedostatak vozača kamiona i skladišnog osoblja utječe na isporuke i može dovesti do nestašice na policama supermarketa. I on zaključuje da Božić neće biti onakakav na kakav su građani navikli, i kakav zasigurno priželjkuju

Ben Broadbent, zamjenik guvernera Banke Engleske, rekao je odboru da bi nedostatak radnika povećao plaće u nekim sektorima, s potencijalom da dovede do viših razina inflacije. Iako je rekao da očekuje da će učinak nedostatka radne snage nestati kako se poremećaji u gospodarstvu zbog Covida raspršuju, rekao je da će veće plaće biti “neizbježne” u nekim sektorima.

– Ako nemate više ljudi, a oni su vrlo specijalizirani, na kraju, bez neke tehnologije koja štedi radnu snagu, proizvodnja u tom sektoru bit će ograničena. A sredstvo kojim će se to ograničiti bit će veće plaće i cijene – rekao je.

Istraživanje “Adzune” pokazalo je da je najveći broj otvorenih radnih mjesta u sektorima u kojima je nedostatak radne snage trenutno najakutniji – u maloprodaji, logistici i skladištu.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: slobodna dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama!