Znate li kako je nastala Mercedesova trokraka zvijezda? Jučer je proslavila svoj 100. rođendan!

Daimler-Motor-Gesellchaft je 5. studenog 1921. prijavila svoj prvi patent za logotip po kojem se i dan danas prepoznaje. Trokraka zvijezda zaokružena prstenom danas slavi 100. rođendan.

Naime, Mercedesova zvijezda se prvi put pojavila na poklopcu rashladnog sustava, a ubrzo je korištena i na drugim dijelovima osobnih i gospodarskih vozila kompanije. Ipak, povijest trokrake zvijezde seže mnogo više godina u prošlost.

Točnije, upotreba trokrake zvijezde na vozilima seže u 1909. godinu kada su se, nakon smrti Gottlieba Daimlera 1900., njegovi sinovi prisjetili kako je osnivač kompanije dodao zvijezdu na razglednicu koja prikazuje obiteljsku kuću godinama prije.

Sinovima se trokraka zvijezda svidjela, smatrajući da ona odražava očevu viziju motorizacije ‘na kopnu, vodi i u zraku’. 24. lipnja 1909. godine Daimler je podnio zahtjev za patent na trokraku zvijezdu, ali bez prstena koji je okružuje. Desetak dana poslije, Benz & Cie, koji je tada još uvijek bio neovisni konkurent Daimleru, prijavio se za vlastiti patent za logotip – natpis ‘Benz’ uokviren lovorovim vijencem. On je predstavljao brojne pobjede u motosportu i zamijenio zupčanik.

1924. godine dvije kompanije su spojene, kao i njihovi logotipi. Službeni logotip novonastale kompanije sadržavao je lovor koji okružuje trokraku zvijezdu. Kao dio spajanja, Daimler je odlučio upotrijebiti ime Mercedes. Pod tim imenom se Daimlerovim vozilima prvi utrkivao poduzetnik i investitor Emil Jellinek, kao znak svojoj kćeri.

Ipak, trokraka zvijezda nije bila jedina koju je Daimler pokušao patentirati 1921. godine. U planu je također bila i četverokraka zvijezda, ali ona je ostala u ‘pričuvi’ do 1989. godine, kada je osnovana kompanija kasnije poznata kao DaimlerChrysler Aerospace.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: automoto

Pratite nas na društvenim mrežama!