Akcija “Mir i dobro” traje do 9. siječnja 2022. godine

Radi sprječavanja nezakonite uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava te održavanja povoljnog stanja opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“.
Akcija „Mir i dobro“ ove godine započela je 15. prosinca 2021. godine i traje sve do 9. siječnja 2022. godine. Cilj akcije je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.
Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.
Pirotehnička sredstva razvrstana su u navedene kategorije s obzirom na njihovu namjenu, rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode.
Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe.
Promjena u odnosu na odredbe izmijenjenog Zakona, a odnosi se na građane, je u dijelu da od 2. siječnja 2021. godine građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3.
Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijim od 18 godina prodavati u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je uporaba istih dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.
Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

U razdoblju provedbe prošlogodišnje akcije na području Policijske uprave koprivničko-križevačke korištenjem pirotehničkih sredstava nisu zabilježena ozljeđivanja osoba. Zabilježena su dva propucavanja, a protiv dvije osobe su podnijete kaznene prijave, dok su protiv dvije osobe radi počinjenih prekršaja nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava podnijeti optužni prijedlozi.

Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!