Daroviti učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci obilježavaju Godinu Marka Marulića

Odlukom Hrvatskog sabora ova godina proglašena je “Godinom Marka Marulića”. Godina Marka Marulića obilježava se od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Na taj način i šira javnost ima priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina tiskanja Marulićeve “Judite”, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku zbog koje je Marulić nazvan “ocem hrvatske književnosti”.”Judita” je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na narodnom jeziku, a objavljen u Veneciji 1521. godine.

“Judita” je bila europski bestseler svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike te je za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci. Ovo djelo svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.

U obilježavanje Godine Marka Marulića aktivno su se uključili učenici Srednje škole “Ivan Seljanec”. Evo kako:

Za likovno uređenje panoa, povodom obilježavanja Godine Marka Marulića, zaslužni su naši kreativni i talentirani učenici.- izjavili su iz Srednje škole Ivan Seljanec Križevci

Dva Juditina portreta izradila je učenica Srednje škole Ivan Seljanec Križevci CLAUDIA BENCARIĆ, učenica završnog razreda smjera komercijalist.

Crtanje joj je hobi odmalena. Iako trenutno nema puno vremena za crtanje, voljela bi poboljšati svoje vještine i kasnije se opredijeliti za studij u kojem bi mogla upotrijebiti svoju kreativnost.

Najdraža joj je tehnika crtanje olovkom jer se olovkom može posvetiti sitnim detaljima više nego u nekoj drugoj tehnici kao što su, na primjer, ugljene bojice, koje također često koristi.

Judita – crtež učenice Claudije BencarićJudita – crtež učenice Claudije Bencarić

Učenica IVANA VRBANČIĆ zaslužna je za sliku središnje ličnosti, Marka Marulića – glavom i bradom. Ivana je učenica 3. e razreda za zanimanje prodavač. U svoje slobodno vrijeme bavi se crtanjem. Crta od malih nogu te kaže da je to urođeni talent. Počela je crtati u osnovnoj školi, a s godinama je nadograđivala svoj talent. Sve njezine bilježnice bile su iscrtane i obojane s mnogo crteža. Kad je malo porasla, krenula je crtati portrete. U početku je bilo mnogo išaranih slika, pun koš papira i neuspjelih portreta, ali s godinama sve se posložilo. Crtež Marulića jedan je od njezinih crteža koji je crtala s mnogo ljubavi i volje.

Marko Marulić – crtež učenice Ivane Vrbančić

Svoj doživljaj Marulićeva stiha “svitlo čarljeniti ja rubin na parstih” vizualizirao je učenik VALENTINO BIŠKUP, učenik završnog razreda smjera komercijalist.

“Crtam odmalena. Trenutno najviše crtam po bilježnicama tijekom odmora. Kod kuće rijetko crtam te uglavnom samo dovršavam crteže koje sam započeo u školi. Najviše crtam tako da prvo napravim skicu olovkom, a zatim markerom napravim završne linije te ponekad nešto istaknem markerom u boji ili bojicom. Nikad nisam išao na nekakve dodatne edukacije, ali ponekad pogledam na YouTubeu ili Pinterestu dodatne savjete i ideje za crtanje.”

Rubini na Juditinim prstima – nacrtao učenik Valentino Biškup

Vlatka Cukor Jukica i Iva Šakić

Pratite nas na društvenim mrežama!