Dogodilo se na današnji dan

Prvi Thanksgiving u SAD dogodio se zapravo na današnji dan 1619. godine kada se 38 kolonista iz britanske župe Berkeley iskrcalo na obalu Virginije i zahvalilo Bogu na sigurnom putovanju. Pedeset i pet godina kasnije već je osnovana prva misija na obalama jezera Michigan koja se smatra prvom zgradom u današnjem Chicagu.

Jedan od najutjecajnijih dnevnih listova u SAD, Los Angeles Times prvi puta je izašao na ulice 1881. godine. Mala pauza u važnim događajima trajala je do 1945. godine, kada je Senat odobrio ulazak SAD u novoosnovanu organizaciju Ujedinjenih naroda.

No, ovo je i tužan datum, posebno za Londončane koji su se 1952. godine probudili u gradu obavijenom gustom hladnom maglom, koja je zajedno s neizdrživim smogom ubila najmanje 12.000 ljudi u sljedećih nekoliko tjedana. Sedam godina nakon toga prvi majmun u svemiru vratio se živ i zdrav na Zemlju.

Na današnji je dan postavljen i jedan rekord. Naime, 1969. godine surfer Greg Noll zajahao je val visine 20 metara, što je do sada najveći izmjereni val kojeg je netko zajahao i ostao živ. Rekordno velika divovska lignja po prvi je puta snimljena u svom prirodnom okruženju, na kilometru dubine u Japanskom moru od strane automatskih kamera koje je postavio poznati zoolog Tsunemi Kubodera.

Rođendani slavnih osoba počinju s Vasilijem Kandinskym, poznatim ruskim apstraktnim slikarom, nastavljaju se s tihom patnjom sadašnjih baka, Gerrardom Philipeom, francuskim glumcem. Američki glumac Jeff Bridges također je rođen na današnji dan, kao i Sergej Bubka, nenadmašni skakač s motkom. Popis završava s dvije zanosne dame, Marisom Tomei i Tyrom Banks.

Pratite nas na društvenim mrežama!