Dogodilo se na današnji dan – 8. prosinca

Pape često spominjemo u ovoj rubrici, pa je tako 1854. godine Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, kako bi stao na kraj spekulacijama koje su stalno dolazile iz raznih građenskih krugova.

Trideset i dvije godine kasnije, 1886., osnovana je Američka federacija rada, krovno tijelo sindikata na konvenciji vođa sindikata u Ohiu. Ta je udruga postala naročito poznata tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća zbog optužbi da je pod kontrolom organiziranog kriminala.

Dan nakon napada na Pearl Harbor, američki je Kongres objavio rat Japanu, pa su SAD i službeno ušle u rat na današnji dan 1941. godine. Osam godina kasnije, unutarnji rat još uvijek je razdirao Kinu, no na današnji dan 1949. nacionalistička vlada Chang-Kai Sheka bila je prisiljena pobjeći na otok Formozu, sada poznat kao Tajvan.

Tužan dan za ljubitelje Beatlesa – na današnji dan 1980. godine poremećeni obožavatelj Mark Chapman ubio je Johna Lennona pred zgradom u kojoj je stanovao.

Rođendane bi na današnji dan slavila dva velika industrijalca, Friedrich Siemens i William Crapo Durant koji je osnovao General Motors, slikar Paul KleeSammy Davis Jr., glumice Kim Basinger i Teri Hatcher te legendarni pjevač grupe Doors Jim Morrison i irska pjevačica Sinead O’Connor.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!