Himalajski ledenjaci tope se ogromnom brzinom

Globalno zatopljenje uzrokuje iznimno brzo topljenje ledenjaka na Himalaji, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojoj drugoj regiji, zbog čega dvjema milijardama ljudi prijeti nestašica vode. U svijetu samo na Antarktici i Arktiku postoji više leda nego na Himalaji.

“Otkrili smo da se led na Himalaji topi barem 10 puta brže od prosječne brzine zabilježene tijekom proteklih stoljeća”, kazao je Jonathan Carrivick, glavni autor znanstvenog rada i profesor na Sveučilištu u Leedsu.

“Led se počeo topiti povećanom brzinom tek u zadnjih nekoliko desetljeća te se podudara s pojavom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.”

Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka, od čega dobar dio nakon 70-ih godina prošlog stoljeća.

Stanovnici planina i dolina rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz ovih ledenjaka.

Carrivickov suradnik kazao je da ponestaje vremena za sprječavanje buduće katastrofe.

“Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promjene ubrzavaju te da će znatno utjecati na čitave nacije i regije”, rekao je koautor rada Simon Cook sa Sveučilišta u Dundeeju.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!