Malim mljekarama pet milijuna kuna potpore

Potpora se dodjeljuje malim mljekarama za pokriće dijela troškova nastalih prilikom sabiranja i transporta od primarnih proizvođača do objekata za preradu.

  •  

Vlada je u petak donijela program potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj vrijedan pet milijuna kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, tim programom nastoji se pomoći malim mljekarama putem sufinanciranja troškova transporta i sabiranja mlijeka od strane uglavnom malih isporučitelja.

U Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje ga otkupljuju i prerađuju, a surađuju sa 780 isporučitelja, odnosno s gotovo 20 posto registriranih isporučitelja, pri čemu otkupljuju nešto manje od devet posto mlijeka“, kazala je Vučković.

Suradnja s malim proizvođačima koji isporučuju manje količine uglavnom u manje razvijenim krajevima zahtjevna je što se tiče troškova transporta i sabiranja, a valja cijeniti činjenicu da male mljekare unatoč tome te usprkos povećanim troškovima zbog pandemije covida-19 i rasta cijena energenata nisu smanjile otkup, istaknula je ministrica.

Stoga ih se tim programom, kako je rekla, nastoji poduprijeti, osigurati otkup i dalje i očuvati mala gospodarstva u siromašnim krajevima.

Potpora se dodjeljuje malim mljekarama, koje proizvode manje od 11 milijuna kg mlijeka godišnje, za pokriće dijela troškova nastalih prilikom sabiranja i transporta od primarnih proizvođača do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada, a samim time i očuvala proizvodnja na malim gospodarstvima u Hrvatskoj, navodi se u programu.

Agroklub

Pratite nas na društvenim mrežama!