Na današnji dan prije 40 godina umro je Miroslav Krleža

Miroslav Krleža rođen je u ljeto 1893. godine u zagrebačkoj građanskoj obitelji. Već u dvadesetim godinama započeo je svoj stvaralački rad, a nakon 1916. godine, kada je zbog slabog zdravlja oslobođen vojne službe na ratištu, počeo je objavljivati prve knjige te je postao politički aktivan. Ubrzo je postao utjecajna figura hrvatske književnosti i dominantan pisac svojega doba. Osim što je objavio čak 200 autorskih knjiga, bio je uspješan dramatičar, kritičar i enciklopedist te utemeljitelj Leksikografskog zavoda koji danas nosi njegovo ime.

Među poznatijima Krležinim djelima su Gospoda Glembajevi, Povratak Filipa Latinovicza, Balade Petrice Kerempuha, Zastave, Hrvatski bog Mars, Na rubu pameti te mnoga druga koja su utjecala na izgradnju moderne hrvatske države. Okušao se u pisanju svih književnih žanrova – od pjesništva do esejistike i romana. Uređivao je i izdavao nekoliko časopisa kojima je nastojao ostaviti utjecaj na tadašnje hrvatsko društvo. Bio je uspješan književnik i žestoki političar koji se svojim angažmanom zalagao za hrvatski narod nastojeći postići društvenu promjenu. Iza sebe je ostavio cijenjena djela zbog kojih nikada neće biti zaboravljen.

Do zadnjih godina života ostao je prilično književno angažiran te pratio sva zbivanja u društvenom životu. Godine 1981. nakon smrti svoje voljene žene Bele, napustila ga je volja za životom. Iste je godine obolio od upale pluća, a dana 29. prosinca 1981. godine umro je od unutarnjeg krvarenja.

Izvor: nacional.hr, Foto: screenshoot

Pratite nas na društvenim mrežama!