Najava pojačanog nadzora prometa i savjeti svim sudionicima u prometu

Ove godine, kao i prijašnjih, tijekom božićnih blagdana očekuje se pojačana frekvencija vozila na svim prometnicama. U gradovima Đurđevac, Koprivnica i Križevci povremeno može doći do otežanog i sporijeg odvijanja prometa. Najveće prometne gužve događati će se u centrima gradova i blizini velikih trgovačkih centara, a što će posebno biti izraženo u petak kada će se obavljati posljednje pripreme za Božić. U slučaju sporijeg odvijanja prometa, građane molimo za međusobno uvažavanje i strpljenje.
 
Kako bi se što prije osiguralo optimalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti fizičku regulaciju prometa te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima.
Kako bi blagdanski vikend pred nama protekao u radosti i veselju, sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez i poštivanje prometnih propisa.
 
Zasebno naglašavamo nužnost poštivanja prometnih znakova i poštivanje značenja svjetala semafora kojima se regulira pravo prvenstva prolaska raskrižjima te nužnost poštivanja prometnih znakova koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila.
 
Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, prometnim znacima, frekvenciji pješaka i vozača bicikala te uvjetima vidljivosti.
 
Apeliramo na vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkohol i koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da koriste institut tzv. „dogovornog vozača“. Vozače molimo da prilikom skretanja, pretjecanja, vožnje unazad i uključivanja u promet poštuju prometna pravila i uvjere se, prije započinjanja rečenih radnji, da ih mogu sigurno izvršiti. 
 
Ističemo da je za mlade vozače dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 g/kg odnosno da isti imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilima nakon  konzumacije alkoholnih pića.
 
Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Pješake molimo da ne stupaju na kolnik između parkiranih vozila. Kako se u ovo zimsko vrijeme brzo smrači, pješake podsjećamo da tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti trebaju, kako bi bili što uočljiviji, biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.
 
Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama i da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da isti mogu sa sigurnošću prijeći. Na vozače bicikala apeliramo da ne upravljaju svojim vozilima po nogostupima kako ne bi došlo do naleta na pješake. Ističemo da vozači bicikala tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućom materijom, te da na biciklima moraju imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.
 
Policijski službenici će tijekom predstojećeg božićnog vikenda, u cilju osiguranja maksimalne sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, vršiti nadzor prometa, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru recidivista i mladih vozača.
 
Sretne božićne blagdane želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.
 

Pratite nas na društvenim mrežama!