Od danas, pa do nedjelje pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga

Na području Policijske uprave od ponedjeljka, 6. prosinca do nedjelje, 12. prosinca 2021. godine provoditi će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili drogaOd 1. siječanja do 30. studenoga 2021. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 655 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s poginulim osobama i 200 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je 269 osoba. Smrtno je stradalo pet osoba, teško je ozlijeđeno 57 osoba, a lakše 207 osoba.   
           
Alkohol je zabilježen kod 159 sudionika prometnih nesreća (10 posto ukupnog broja sudionika) odnosno kod 150 vozača (15 posto vozača).
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 125 prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 49 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su ozlijeđene 74  osobe. U ovim nesrećama smrtno su stradale tri osobe, teže je ozlijeđeno 18 osoba, dok su lakše ozlijeđene 53 osobe.
 
Istovremeno, utvrđeno je i sankcionirano 20.189 prometnih prekršaja od čega 1.829 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 69 prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti alkohola i/ili droga u organizmu.
 
Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, posebice nesreća s najtežim posljedicama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od ponedjeljka, 6. prosinca do nedjelje, 12. prosinca 2021. godine provoditi će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.
 
Tijekom pojačanog nadzora policijski službenici intenzivnije će vršiti ispitivanja prisutnosti alkohola i droge u organizmu vozača, a posebna pozornost će posvetiti nadzoru mladih vozača i recidivista prometnih prekršaja.
 
Osim upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.
 
Apeliramo na sve vozače, a posebice na mlade vozače i vozače starije životne dobi, da nakon konzumacije alkoholnih pića i/ili droga ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-službe, da zamole osobu od povjerenja koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala opojna sredstava da upravlja vozilom odnosno da koriste institut tzv. dogovornog vozača. 

Foto: ilustracija

PU KC-KŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!