Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda – biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,46 promila

Tijekom vikenda, od 17. do 20. prosinca 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je pet osoba.

Okolnosti koje su dovele do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (2), brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno mimoilaženje, nepropisno skretanje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno okretanje i ostala greška vozača.

Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom. Prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda izvršen je nadzor 364 vozača te su pritom sankcionirana 203 prometna prekršaja od čega 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 62 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 18. prosinca, u 17.17 sati, na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 između Vlaislava i Plavšinca, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 120 kilometara na sat  iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 90 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 18. prosinca, u 18.20 sati, na Trgu kralja Tomislava u Drnju, kod 27-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,46 promila upravljao biciklom.

Ističemo i 33-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 19. prosinca, u 15.45 sati, u Ulici branitelja Hrvatske u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,32 promila.

Tijekom pojačanog nadzora u prometu nisu zatečeni recidivisti.

Izvršen je nadzor 54 mlada vozača. Mladi vozači su počinili 10 prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 1, od 0,50 do 1,000 g/kg – 2, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1), prekršaj upravljanja vozilom neprimjerenom brzinom, prekršaj nepropisnog kretanja vozilom po kolniku, prekršaj napuštanja mjesta događanja prometne nesreće s materijalnom štetom, prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nenošenja vozačke dozvole i jedan prekršaj nepropisnog parkiranja. Ističemo mladog 22-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 19. prosinca, u 2.45 sati u Prigorskoj ulici u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,28 promila.

Tijekom vikenda, Postaja prometne policije Koprivnica, Policijska postaja Đurđevac i Policijska postaja Križevci provele su akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Policijska postaja Đurđevac akciju je provela u subotu, 18. prosinca, u vremenu od 16 do 24 sata, dok su 18./19. prosinca akciju provele Postaja prometne policije Koprivnica, u vremenu od 16 do 4 sata, i Policijska postaja Križevci, u vremenu od 20 do 2 sata.

Policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica izvršili su nadzor 55 vozača od čega šest mladih vozača i pritom utvrdili 28 prekršaja od čega 13 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Kod mladih vozača nisu utvrđeni prekršaji.

Policijska postaja Đurđevac tijekom akcije izvršila je nadzor 19 vozača od čega dva mlada vozača i pritom utvrdila sedam prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Kod mladih vozača nisu utvrđeni prekršaji.

U akciji na području Policijske postaje Križevci izvršen je nadzor 36 vozača od čega devet mladih vozača i tom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja od čega dva prekršaja mladih vozača (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i nenošenje vozačke dozvole).

Dobro je podsjetiti  

Apeliramo na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, poštuju znakove i pravila kojima se regulira prednost prolaska te značenje svjetala semafora, da vode računa o sigurnom vršenju radnji vozilom u prometu, kao i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika u vozilu da koriste sigurnosne pojaseve te na pravilan prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa.

Pratite nas na društvenim mrežama!