Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda – biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,64 promila

Tijekom vikenda, od 10. do 13. prosinca 2021. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s teško ozlijeđenom osobom. Okolnost koja je dovela do obje prometne nesreće bila je brzina neprimjerena uvjetima.

Prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je maloljetni vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola koji je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava. Prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom, izazvao je mladi vozač koji je u nesreći zadobio teške ozljede.

Izvršen je nadzor 478 vozača te je sankcionirano 195 prometnih prekršaja od čega 32 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 73 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 29 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo uhićeno, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 10. prosinca, u 13.13 sati, u Koprivničkoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 155 kilometara na sat iako je u navedenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 80 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 11. prosinca, u 20.50 sati, u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Botovu, kod 27-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,64 promila upravljao biciklom.

Ističemo i 49-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 12. prosinca, u 00.45 sati, u Zagrebačkoj ulici u Sv. Ivanu Žabno upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,10 promila. Vozač je bio uhićen.

Tijekom pojačanog nadzora u prometu zatečena su dva recidivista koji su počinili četiri prekršaja (2 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 1 prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, 1 prekršaj upravljanja vozilom nakon što je vozačka dozvola, zbog nakupljenih negativnih prekršajnih bodova, poništena i ukinuta).

Izvršen je nadzor 68 mladih vozača. Mladi vozači su počinili osam prometnih prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 4), tri prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka i prekršaj upravljanja vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku.

Ističemo mladu 23-godišnju vozačicu koja je u subotu, 11. prosinca, u 23.08 sati u Ulici Pridvorje u Kloštru Podravskom upravljala osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 0,48 promila.

Tijekom subote na nedjelju, 11./12. prosinca, od 18 do 2 sata na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedena je akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Tijekom akcije izvršen je nadzor 138 vozača od čega 26 mladih vozača i pritom je utvrđeno 38 prekršaja od čega 15 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 4; od 0,50 do 1,00 g/kg – 2; od 1,00 do 1,50 g/kg – 3; više od 1,50 g/kg – 6) i pet prekršaja mladih vozača od čega četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Vozače savjetujemo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, da poštuju znakove i pravila kojima se regulira prednost prolaska te značenje svjetala semafora, kao i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve, te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Također, vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele. Nemojte pristati da vas prevoze osobe za koje znate da su konzumirale alkohol ili za koje znate da ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, jer je veća mogućnost da takva vožnja završi prometnom nesrećom. Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne.

Pratite nas na društvenim mrežama!