Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda – biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,71 promil

Tijekom vikenda, od 24. do 27. prosinca 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđene su tri osobe. Okolnosti koje su dovele do prometnih nesreća bile su nepropisno skretanje (3), oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, nepropisna vožnja unazad i nepropisno kretanje vozilom po kolniku.
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.
 
Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće od čega jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom. Prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvali su mladi vozač pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda izvršen je nadzor 269 vozača te je sankcionirano 85 prometnih prekršaja od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 29 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja i tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.
Jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a dva vozača su bila uhićena. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 25. prosinca, u 14.09 sati, u mjestu Kenđelovec na državnoj cesti broj 28, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 113 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 25. prosinca, u 14.35 sati, u Ulici kralja Zvonimira u Botovu, kod 31-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,71 promila upravljao biciklom.
 
Ističemo i 56-godišnjeg vozača koji je u petak, 24. prosinca, u 17.20 sati, u Carevdaru, na državnoj cesti broj 41, upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 2,49 promila te prilikom nepropisnog skretanja, izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba ozlijeđena.
 
Tijekom pojačanog nadzora zatečen je jedan recidivist koji je počinio dva prekršaja (upravljanje za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola). Vozač  je uhićen.
 
Nadalje, izvršen je nadzor 46 mladih vozača. Mladi vozači su počinili devet prometnih prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 2, od 0,50 do 1,00 g/kg – 3), prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog kretanja vozilom po kolniku, prekršaj nepropisne vožnje unazad i prekršaj oduzimanja prednosti prolaska. 
 
Ističemo mladog 19-godišnjeg vozača koji je u subotu, 25. prosinca, u 3.20 sati u Ulice Ivana Berute u Sigetcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,81 promil.
 
Savjeti sudionicima u prometu
 
Vozače savjetujemo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, poštuju znakove i pravila kojima se regulira prednost prolaska te značenje svjetala semafora, da vode računa o sigurnom vršenju radnji vozilom (skretanje, uključivanje, obilaženje, pretjecanje, vožnja unazad i drugo) u prometu, ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića i da za vrijeme upravljanja vozilom ne koriste mobitel i slične uređaje. Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa.

Pratite nas na društvenim mrežama!