Snijeg pada diljem Hrvatske, na Jadranu olujno jugo ‘potjeralo’ more na kopno. Kod Dubrovnika valovi od gotovo sedam metara

Zbog niskih je temperatura veća opasnost od poledice na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Dok snijeg pada u dijelovima unutrašnjosti zemlje, sredozemna ciklona donijela je nove probleme na Jadranu, osobito u Dalmaciji
Protekla noć donijela je turbulentne meteorološke prilike, olujne udare juga, obilnu kišu, ali i značajniji gorski snijeg.

U posljednja 24 sata u Istri je lokalno palo 50 mm kiše, koliko je zabilježila postaja u Košutićima kod Baderne. Na Rovinjštini je palo do 47 mm (Palud), a do 49 mm palo je oko Učke i u Žminju, dok je postaja u Pazinu izmjerila 46 mm.

Prema podacima DHMZ-a, u Gorskom kotaru pao je obilniji snijeg. Najviše ga ima u Pargu pokraj Čabra, čak 35 cm. U Begovom Razdolju izmjerili su 22 cm, a u Delnicama 20 cm.

Još obilniji snijeg pao je u Sloveniji, u kojoj neke postaje mjere do 50 cm novog pokrivača, javlja Istramet.

Zbog prometnih nesreća ograničenje je brzine na nekoliko prometnica, a zbog vjetra u prekidu su neke trajektne i brodske linije, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Na autocesti A1 na 34+450 km između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine od 80 km/h, javlja HAK u osam sati.

Na autocesti A1 na 397+000 km između čvora Bisko i čvora Blato na Cetini u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h. 

Na autocesti A3 na 6+850 km između čvora Sv. Nedjelja i čvora Bobovica u smjeru Bregane promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Na autocesti A11 na 2+000 km između čvora Velika Gorica jug i čvora Velika Gorica sjever Mlaka u smjeru Zagreba promet se vodi na dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine od 80 km/h. 

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg, a u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice susnježica. Ponegdje u unutrašnjosti pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom.

Zbog niskih je temperatura veća opasnost od poledice na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da se ne uključuju u promet bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje vremenskim uvjetima.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala je vozila obavezna zimska oprema na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Izvor: tportal.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!