Dogodilo se na današnji dan

Ljudi slobodne misli današnji dan ne pamte po dobrom. Događaji od pred nekoliko stotina godina uglavnom nisu bili pretjerano zanimljivi i pamtljivi, no bliža prošlost prilično je tamna. Za početak, 1933. godine Njemačka je dobila novog kancelara nakon što je godinu dana trajala kriza vlade. Paul von Hindenburg pozvao je šefa najbrojnije stranke da preuzme mjesto premijera, nažalost, to je bio Adolf Hitler.

Nakon što su Hitlerove sulude ideje okrenule svijet naglavačke, završetak Drugog svjetskog rata donio je slobodu mnogim narodima koji su stotinama godina bili kolonije velikih sila. Indija je postala samostalna država, a na čelo je došao vođa nenasilnog otpora Britancima, Mohandas Gandhi, prozvan Mahatma. Nažalost, nije dobio pravu priliku povesti Indiju naprijed, jer je na današnji dan 1948. godine ubijen.

Najbliži događaj u povijesti dogodio se u nesretnoj Sjevernoj Irskoj. Britanske snage desecima godina pokušale su pacificirati svoj dio smaragdnog otoka, i nervozni i ustrašeni golobradi Britanci otvorili su vatru na protestni marš 1972. godine, što je preraslo u zloglasni masakr nazvan Bloody Sunday, opjevan u himničnoj odi miru Sunday Bloody Sunday irskih rokera iz U2.

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju 32. američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta, političar i ljubitelj striptizeta John Profumo, švedski premijer Olof Palme, glumci Gene Hackman i Vanessa Redgrave te šahovski prvak svijeta Boris Spaski.

Pratite nas na društvenim mrežama!