Epidemiologinja: “Imate simptome? Ne morate se odmah testirati no ponašate se kao da ste pozitivni”

Tema emisije na Hrvatskom radiju U mreži Prvog.jutros je bila epidemija COVID-19, a u programu su gostovali ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića te epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

“Brojke su prilično visoke, eskalirale su od 27. prosinca. Od pedesetak došli smo sada do petstotinjak novih slučajeva. Jučer i prekjučer je testirano oko tisuću naših sugrađana, negdje iznad 50% je pozitivno. Pozitivne su osobe svih životnih dobi”, rekao je na početku emisije Bekić.

Dodao je da je sinoć bolnica obradila podatke, imali su 661 testiranu osobu, a tristotinjak ih je bilo pozitivno.

“Mišljenja sam da je to vrh epidemije, da će se kroz idućih nekoliko dana brojke ravnomjerno raspodijeliti i da će ići prema dolje”, dodaje Bekić, ističući da imaju u Dubrovniku 50 hospitaliziranih pacijenata, a 2/3 su na terapiji kisikom. Na respiratoru je šest osoba.

Kada ćemo vidjeti pravo stanje?

“Sada je baš nezgodno razdoblje, imamo nekoliko čimbenika. Doći će tu do raznih miješanja, očekujemo da ćemo kroz desetak dana do dva tjedna nakon povratka vidjeti pravo stanje. Zadnja dva tjedna imamo porast novooboljelih, ovaj smo tjedan počeli s 5845 novooboljelih, a te će brojke vrlo vjerojatno rasti. Imali smo okupljanja od Badnjaka pa na dalje. Polako ćemo osjećati posljedice u smislu povećanja broja novooboljelih. Samo se nadam da neće imati utjecaja na broj hospitalizacija, to jest da je riječ o omikronu, koji se brže širi, pa je posljedica da imamo nagli skok”, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer te dodaje kako oni koji se novorazbole imaju blaže kliničke slike.

Mayer dodaje da vladaju velike gužve na testiranjima, ali da se ne radi o manjku testova ili ljudstva.

“Na testove dolaze samoinicijativno ljudi, neki trebaju test zbog putovanja ili se vraćaju s putovanja… Indikacije za testiranje postavlja liječnik obiteljske medicine. Sigurno će biti još par dana dok ne počnemo normalno raditi”, rekla je.

Kada se testirati?

Rekla je i par savjeta kada se treba testirati.

“Nije isto ima li netko blagu hunjavicu, curenje nosa i grebanje u nosu. Ovisi i koliko dugo simptomi traju, neki se žele odmah testirati, to nije nužno. Važno je odgovorno se ponašati, ne izlaziti iz kuće. Ne možete pogriješiti ako se ponašate kao korona-pozitivni. Znam da je to teško zbog posla, ali… Imam informacije da se na testiranje čeka tri do četiri dana”, dodaje epidemiologinja. No na testiranje se čeka i puno više.

Izvor: nacional.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!