Na prvi snježni dan učenici OŠ “Ljudevita Modeca” čitali pjesme – održan  festival “50 Poems for snow”

Danas je ispred Osnovne škole “Ljudevita Modeca”, u organizaciji Gradskog muzeja Križevci i Osnovne škole “Ljudevita Modeca”, održano drugo izdanje festivala 50 Poems For Snow u Križevcima. Festival se održava na prvi snježni dan. 

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to najčešće noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen.
Ovozimska izdanja 50 Poems for Snow posvećen portugalskom pjesniku Fernandu Pessoi.
Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike.
50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske promjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.
Organizator ovogodišjeg festivala u Križevcima je Gradski muzej Križevci/ Tea Hatadi, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec/ Novinarska grupa Osnovna škola Ljudevita Modeca.

Učenici su čitali svoje pjesme o snijegu, ali i drugim temama te se moglo vidjeti da ima dosta onih koji su zainteresirani za poeziju i prozu, lijepu riječ i njegovanje izričaja svog kraja. 

Gradski muzeja Križevci, OŠ “Ljudevita Modeca”, ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!