Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1355

U Temi Krugova slušamo trećih petnaestak minuta predavanja o malim tijelima Sunčevog sistema koje je 26. studenoga održao profesor Tihomir Marjanac iz udruge ProGEO-Hrvatska na Danima meteorita Križevci povodom desete godišnjice pada i pronalaženja meteorita Križevci. Ovaj je dio posvećen kometima. 

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dječji svjetovi: Priče, pričice i pričetina Josipa Balaška i Borisa Kuglera, knjiga za mlade je Pax: Putovanje kući Sare Pennypacker i Jona Klassena, na odjelu beletristike Mračna kći Elene Ferrante, a na stručno-znanstvenom odjelu Red vremena Carla Rovellija.

Na današnji datum rođeni su Isaac Newton, Tituš Brezovački, Jacob Grimm, Louis Braille i Fabijan Šovagović, prvi je čovjek obišao svijet biciklom, praizvedena je drama Samuela Becketta U očekivanju Godota, poginuo je Albert Camus, a umrli su Erwin Schrödinger, Zvonko Lepetić i Ivan Gubijan. 

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi Mali predmeti – velike priče u Muzeju grada Zagreba, saznajemo da su Kinezi gradu Rijeci darovali skulpturu koja slavi multikulturalizam i objavljujemo popis najtraženijih pojmova na tražilici Google u prošloj godini kod nas i u svijetu. Najavljujemo događaje na projektu Future Hub Križevci. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo meteorski roj Quadrantide, teleskop James Webb koji putuje prema svom cilju u svemiru, planiranje njegovog nasljednika za dvadesetak godina, te izložbu o meteoritu Križevci koja ostaje otvorena do kraja siječnja i može se razgledati svakoga radnoga dana od 17 do 19 sati u prostorima Kozmološkog centra u Križevcima (pored parkirališta iza Gradske knjižnice “Franjo Marković”).

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Giovannija Battiste Pergolesija, Josefa Suka, Johna McLaughlina, Gerryja Raffertyja, Đorđa Balaševića, grupe R.E.M., te glazbu kojom je dirigirao Lovro Matačić. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1355 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 4. siječnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Pratite nas na društvenim mrežama!