Objavljene najviše mjesečne plaće u Hrvatskoj, evo u kojim profesijama se najbolje zarađuje, a u kojima najmanje

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, tekstilni radnici i zaposleni u uslužnim djelatnostima.

U 2021. godini prosječna mjesečna neto plaća, s uključenim dodacima na plaću iznosila je 7188 kuna, sedam posto više nego godinu prije, prema podacima servisa MojaPlaća.

Plaće menadžerskih zanimanja u prosjeku su 128 posto više od prosječne, a najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (62 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+36 posto) te telekomunikacija (+23 posto).

Najvišu mjesečnu plaću i dalje imaju piloti (21.936 kuna), direktori IT poslova (20.549 kuna) te regionalni direktori (20.154 kune), iza kojih slijede kontrolori leta i direktori prodaje.

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-35 posto), tekstilni radnici (-35 posto) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-28 posto).  Prosječna mjesečna plaća šivača je 4294 kune, spremačica 4332 kune, a frizera 4352.

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su devet posto više od prosjeka te, u prosjeku, iznose 7860 kuna. S druge strane, primanja zaposlenika tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu su pet posto niža od prosjeka (6826 kuna), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 6.50 kuna (-6 posto), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 6570 kuna (-9 posto).

Portal MojPosao provjerio je postoje li razlike u plaći radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade.

U tvrtkama s manje od desetero zaposlenih prosječna plaća iznosi 6146 kuna (-14 posto u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je pet posto niža od prosjeka (6809 kunu), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama s više od tisuću radnika (7588 kuna, odnosno šest posto više od prosjeka).

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće zabilježene su u Virovitičko-podravskoj (-17 posto), Brodsko-posavskoj (-18 posto), te Požeško-slavonskoj (-20 posto) županiji.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu, 12 posto iznad prosjeka, te iznosi 8041 kunu (medijan 7200 kuna).

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem.  Tako radnici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 59 posto višu plaću od prosječne. Osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 17 posto višu plaću od prosječne (8443 kune) i čak 40 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 6020 kuna.

Istraživanje je potvrdilo kako radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 5862 kune (18 posto manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 6420 kuna (-11 posto). Do prosječne hrvatske plaće u iznosu od 7188 kuna dolazi se s tri do pet godina radnog iskustva, nakon čega kreće natprosječna zarada; prosječna plaća onih koji iza sebe imaju između šest i deset godina radnog staža iznosi 8111 kuna (+13 posto).

Beneficije

Broj zaposlenih ispitanika kojima, pored plaće, poslodavac daje određene beneficije je lani blago porastao u odnosu na godinu prije (77 posto u 2021. i 73 posto u 2020.).

Najčešća beneficija radnika u Hrvatskoj je naknada za putne troškove (36 posto radnika je imalo pravo na tu beneficiju), a potom slijede mobitel za osobnu upotrebu (24 posto), fleksibilno radno vrijeme (21 posto) i topli obrok (19 posto).

Poslodavci radnicima najrjeđe pokrivaju troškove kulturnih i/ili sportskih aktivnosti (1 posto) te privatnog mirovinskog osiguranja (2 posto).

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: poslovni

Pratite nas na društvenim mrežama!