Potpore nisu dovoljne, otkupna cijena mlijeka treba rasti minimalno 40 lipa

Najveće mljekare su najavile povećanje za oko 10 lipa po kilogramu, no s obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica, uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, to nije dovoljno za nastavak proizvodnje, kažu iz HPK.

Sadašnja otkupna cijena mlijeka koja se kreće od 2,5 do 2,7 kuna za kilogram je preniska i potrebno je povećati otkupnu cijenu ako se ne žele nastaviti negativni trendovi u ovoj proizvodnji, zaključeno je na sjednici Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

“Ona je jako niska i niti jedna potpora to ne može nadoknaditi. Jedino što proizvođače može zadržati u proizvodnji je promjena cijene”, upozorio je predsjednik tog Odbora Igor Rešetar. Kako dodaje, najveće mljekare su najavile povećanje za oko 10 lipa po kilogramu, no s obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica, uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, smatraju da je to malo te da je jedino moguće nastaviti proizvodnju uz podizanje cijene za minimalno 40 lipa po kilogramu.

Okupljeni proizvođači složili su se da je sadašnja cijena neodrživa i da će, unatoč potporama države, ova proizvodnja nastaviti padati ako proizvođači ne budu mogli osigurati kvalitetnu hranu za stoku.

Kako su naglasili, trend odustajanja od te proizvodnje je i dalje nastavljen, a podatak iz studenog (za proizvodnju u prvih 11 mjeseci 2021.) pokazuje da je ona bila na godišnjoj razini manja za 4 milijuna kilograma, nego što je bila u tom razdoblju lani. Međutim, broj mliječnih krava ostao je na istoj razini.

Stalno upozoravaju da i dalje na tržište dolazi mlijeko i mliječni proizvodi po dampinškim cijenama čime se naša konkurentnost, pored niske otkupne cijene i dalje urušava.

Odbor za mljekarstvo HPK pozdravio je napore Vlade RH da pomogne sektoru te pozdravljaju mjeru 4.1.1 “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, koja je trenutno u e-savjetovanju.

“Da bi se što više mljekara uključilo u investiranje kroz ovu mjeru potrebno je visinu potpore, koja je sada previsoka i iznosi 1 milijun eura, smanjiti na 400.000 eura, kako bi se u nju moglo uključiti veći broj proizvođača mlijeka kojima su nove investicije od presudne važnosti za daljnji opstanak i nastavak proizvodnje u konkurentnim uvjetima”, napomenuo je Rešetar. 

Zatražili su i da Ministarstvo poljoprivrede pronađe rješenje za neisplatu potpora zbog otežanog poslovanja zbog pandemije Covida 19 dijelu stočara zbog nepotpune dokumentacije.

Ministarstvo je, podsjećaju, donijelo Odluku o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom. Zaprimanje zahtjeva počelo je 4.12. obavijest je bila od 5.12 na stranicama agencije, a zaprimalo se do 13.12. Prema sadašnjim podacima više stotina stočara nije dobilo potporu jer nisu predali svu potrebnu dokumentaciju.

Agroklub

foto:RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!