Veganuary – za dobar početak godine

Iako su blagdanski dani lagano iza nas, još uvijek imamo cijeli mjesec slavlja, ali i priliku da 2022. godinu započnemo zdraviji, vitalniji i suosjećajniji! Za vegane, ekološke aktiviste i sve one željne dobre klope i pozitivnih promjena, prvi mjesec ima još jedno dublje značenje, a ono se krije u igri riječi i popularnom izazovu – Veganuaryju.
 
Veganstvo ima dalekosežni utjecaj na život pojedinca, druga bića i svijet u kojemu živimo. Zato o veganskoj prehrani u siječnju razmišlja više od pola milijuna ljudi! Naime, prošle godine ‪500 000‬ zainteresiranih odazvalo se na poziv svjetske organizacije Veganuary za prelazak na veganstvo. Taj zanimljivi program poziva sve da se okušaju u veganstvu tijekom siječnja i ima veliku podršku poznatih ambasadora. Ove godine podršku su prvi put dale Venus Williams, Jane Goodall i Joanna Lumley, a ranije su na izazov pozivali Bryan Adams i gradonačelnik New Yorka Eric Adams. Svi oni ustupili su svoje najdraže recepte za besplatnu kuharicu, koja je dostupna na www.veganuary.com.
 
Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, udruga Prijatelji životinja poziva na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov na www.veganopolis.net i donosi pet odličnih savjeta uz koje su promjene lake:
 1.Veganizirajte omiljene recepte: Potpuno eliminiranje životinjskih proizvoda nije teško uz činjenicu da se uopće ne morate odreći okusa i tekstura koje volite. U većini trgovina postoji mnogo kvalitetnih i finih veganskih sireva, salama, jogurta, slatkiša i svega na što ste naviknuli, a sastojci koji daju teksturu i poseban okus određenim jelima (npr. jaja ili riba) lako se mijenjaju biljnim namirnicama. Opskrbite se njima! 2.Pozovite ukućane ili prijatelje da vam se pridruže: Veganska hrana još je ukusnija kada se dijeli! Podijelite vašu ideju o izazovu s prijateljima i članovima obitelji i neka vam veganstvo bude i prilika za povezivanje. Razgovarajte o uvjetima u kojima životinje žive, ekologiji i zdravlju, šopingirajte, kuhajte, pijte kavicu s biljnim mlijekom i uživajte u novim okusima.
3.Počastite se naručenim veganskim jelom: Ponuda veganskih jela u restoranima, slastičarnicama, lancima brze prehrane i pekarnicama nevjerojatno je šarolika i sve veća! Bilo da želite probati veganski burger, pizzu ili veganski wok, priuštite si odmor od kuhanja i planiranja bar jedan dan. Zaslužili ste. 

4.Pročitajte neku od knjiga s temom veganstva ili pogledajte dokumentarac: Vrlo je vjerojatno da vam je sve vezano za veganstvo novo i da imate još mnogo upitnika iznad glave – od toga je li veganski proizvod i onaj koji sadrži naputak da ima mlijeka u tragovima do toga da vam nije jasno zašto med nije veganski. Pročitajte online ili tiskanu knjigu o veganstvu, svratite do knjižnice Prijatelja životinja ili pogledajte neki od filmova na njihovu YouTube-kanalu. Svakako ćete naučiti puno toga.

5.Povežite se s onima koji izravno profitiraju od vaših pozitivnih odluka: Ako ne možete posjetiti neka od naših utočišta za životinje s farma, poput utočišta Plavi križ blizu Zagreba ili našičke Farmice, to vas ne sprječava da upoznate njihove štićenike. Lajkajte na Facebooku njihove stranice i saznajte kako se igra Borna, najsretniji telić u Hrvatskoj, zašto ovca Eva misli da je pas, što vole jesti svinje Lajka, Luna i Bela i u koga se zaljubio magarac Miško. Lajkajte i strana utočišta poput Edgar’s Mission ili Esther the Wonder Pig.

Prijatelji životinja ovaj mjesec obilježit će kao mjesec pozitivnih promjena. Više informacija i savjeta može se naći na www.veganopolis.net i www.veganuary.com.

Prijatelji životinja

Pratite nas na društvenim mrežama!