Hrvatsku za Uskrs posjetilo oko 135 tisuća turista

U Hrvatskoj je tijekom uskrsnih blagdana od 15. do 18. travnja boravilo oko 135 tisuća turista, koji su ostvarili oko 493 tisuće noćenja, što je za oko 346 tisuća noćenja više nego lanjskih uskrsnih blagdana, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prema prvim podacima iz sustava eVisitor i eCrew.

Po podacima iz tih sustava (eVisitor – turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te eCrew – promet u nautičkom charteru), proteklog produženog, blagdanskog vikenda (od petka, 15. travnja, do ponedjeljka, 18. travnja) većinu prometa ostvarili su strani turisti.

Stranih je turista došlo ih je 103 tisuće i ostvarili su 412 tisuća noćenja, dok je domaćih (registriranih) 31 tisuća turista ostvarilo više od 80 tisuća noćenja, pri čemu iz HTZ-a ne navode usporedbu s prošlom godinom.

Iznose da je tijekom Uskrsa najviše turističkih noćenja bilo u Istri, oko 188 tisuća, te na Kvarneru, više od 90 tisuća, a slijede Splitsko-dalmatinska županija, više od 55 tisuća, i Dubrovačko-neretvanska, više od 43 tisuće, dok su među destinacijama najviše noćenja imali Poreč, Rovinj, Dubrovnik, Zagreb, Split, Umag i Zadar.

Među strancima najviše su noćenja ostvarili turisti iz Njemačke te Austrije, Slovenije, Italije i Slovačke, a od smještaja turisti su najviše birali hotele, u kojima je i ostvareno najviše ili više od 210 tisuća noćenja, te objekte u domaćinstvima, gdje je bilo više od 112 tisuća noćenja, i kampove, u kojima je ostvareno više od 99 tisuća noćenja.

Komentirajući te prve podatke, direktor HTZ-a Kristjan Staničić poručuje da Hrvatska ima priliku ući u glavni dio sezone s izuzetno povoljnim rezultatima i trendovima.

“Osim odličnih rezultata tijekom produženog uskrsnog vikenda, veseli i podatak da je samo u subotu u Hrvatskoj boravilo oko 145 tisuća turista. To je ujedno i dan s najvećim brojem turista ove godine, a pozitivne trendove očekujemo i u nastavku predsezone, odnosno tijekom svibnja i lipnja”, naglasio je Staničić.

Najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a zatim slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Talijani.

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!