Koprivnica u finalu za prestižnu titulu Europske prijestolnice uključenosti

Koprivnici je iz središta Europske unije, Bruxellesa, stigla sjajna vijest: potvrda o ulasku među 23 grada finalista koji će pokušati osvojiti prvu nagradu Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. U finale za važnu nagradu Europske prijestolnice uključenosti ušlo je čak sedam španjolskih gradova, među ostalim Barcelona i Bilbao, četiri grada iz Njemačke (Köln, Mannheim), tri iz Italije (Bologna), po dva iz Rumunjske, Belgije i Švedske te po jedan iz Francuske, Hrvatske i Luksemburga.

Koprivnica je bila među gradovima koji su dokazali visoku razinu odgovornosti u promicanju i podupiranju uključenosti i raznolikosti u svojim lokalnim zajednicama. Gradska uprava vjeruje da učenje o raznolikosti od malih nogu osigurava trajni stav, život bez predrasuda te suživot u kojem je raznolikost normalan dio svakodnevice. Koprivnica je poznata kao prijateljski i pametan grad. Deset posto stanovništva živi s invaliditetom; 2008. godine primila je nagradu “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”. Strategija gradske uprave za jedinstvenu politiku za osobe s invaliditetom stvara preduvjete za ujednačavanje prilika za osobe s invaliditetom te sprječavanje socijalne isključenosti, tumače u Gradskoj upravi. Vijeće nacionalnih manjina također štiti prava manjina poput Roma koji dobivaju drugačiju potporu, uključujući smještaj djece u vrtićima. Podaci o pomoći, programima i aktivnostima koje provodi gradska uprava nadziru se i prikupljaju u okviru osiguranja kvalitete.

U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, koje je osnovao Grad, naglasak je na podučavanju djece i mladeži o tome da je raznolikost normalna sastavnica svakodnevice. Njegovi napori uključuju programe ponovnog osnovnog i strukovnog obrazovanja. Svečanost na kojoj će biti proglašeni dobitnici održat će se u Bruxellesu 28. travnja ove godine.

Foto : pixabay

Izvor: lokalni.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!