Koprivničko-križevačka županija proslavila 29. rođendan – županija okrenuta budućnosti!

Koprivničko-križevačka županija danas slavi svoj 29. rođendan koji je nakon pune dvije godine napokon obilježen u svečanijem raspoloženju. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, izaslanici predsjednika RH, Vlade, župani, gradonačelnici, načelnici, članice i članovi Županijske skupštine, ravnatelji županijskih ustanova te pročelnici upravnih odjela Koprivničko-križevačke županije. Dobrodošlicu im je poželio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak te zahvalio svim članovima županijske skupštine na konstruktivnoj suradnji. Prisutni su pogledali film o Koprivničko-križevačkoj županiji i investicijama, a zatim se obratio župan Darko Koren:

-” Iza nas je zahtjevno razdoblje u kojem smo zajedno pokazali da odricanjem i osobnim doprinosom uistinu možemo učiniti vrlo mnogo. Posljedice kriznog vremena će još dugo biti prisutne, no unatoč tome okrenuti smo novoj, vedrijoj budućnosti koju kreiramo s jednakom energijom i odlučnošću kako bi stvorili kvalitetu života dostojnu svakog stanovnika naše županije. Ona je možda geografski i prostorno mala, ali zato ima velike ljude još većeg srca i najvažnije, ima hrabrost učiniti nove iskorake.

Županija smo kontinuiteta i gospodarsko-socijalne stabilnosti, lideri smo u brojnim područjima u kojima smo otvorili nove puteve i realizirali ideje kako bi stvorili sve preduvjete za još bolji život na našim prostorima. Razloga za optimizam uistinu ima, a temeljimo ga na činjenici kako su Podravina i Prigorje, naše dvije regije s kojima se toliko ponosimo, prostori velikih infrastrukturnih investicija vrijednih preko pet milijardi kuna. S obzirom na omjer vrijednosti investicija i geografske veličine naše županije, možemo slobodno zaključiti kako je trenutno ovo prostor s najvećim kapitalnim ulaganjima u državi i kako nikada u povijesti Županije nije bilo većih ulaganja!

Završavamo s izgradnjom pet školskih sportskih dvorana u našim općinama, pred završetkom je i Županijski Centar kompetencija u Koprivnici i Đurđevcu, odlično napreduje izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge, a vjerujemo kako će nakon što je Županija poduzela sve aktivnosti kako bi se uklonile administrativne prepreke, radovi započeti i na dionici brze ceste prema Kloštru Vojakovačkom. U punom su jeku radovi na aglomeracijama diljem županije, raspisan je novi natječaj za izgradnju RCGO Piškornica, dovršava se izgradnja Sigurne kuće, pomaže se turizmu i gospodarstvu, provode se kvalitetne socijalne politike i kontinuirano ulaže u zdravstvo i obrazovanje, a s realizacijom je krenuo i iznimno važan program javnog linijskog prijevoza kojim smo među prvima u državi osigurali i očuvali povezanost ruralnih i urbanih područja.

Upravo će te i buduće investicije strateški i dugoročno omogućiti razvoj gospodarstva, bolju prometnu povezanost, naprednije obrazovanje i još bolju zdravstveno-socijalnu uslugu, ali i ono što svi želimo, snažniju demografsku obnovu i dodatne prilike za otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta.

Pred nama su i brojni novi projekti kojima ćemo iznova podići razinu životnog standarda stanovnika, od novog investicijskog ciklusa u sektoru obrazovanja, energetskih obnova i ulaganja u zdravstveni sustav pa sve do pripreme i provedbe projekata definiranih Razvojnim sporazumom kao jednim od najvažnijih alata politike ravnomjernog razvoja naše županije. Tim okvirnim planom kapitalnih projekata – brza cesta od do Koprivnice, dvorac Inkey u Rasinji, nova zgrada Srednje škole Koprivnica, Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, terminal za kombinirani/intermodalni transport u Križevcima te termalne toplice u Kloštru Podravskom, vrijedni su preko tri milijarde kuna, a u nadolazećem desetogodišnjem razdoblju imati punu potporu državne vlasti prilikom kandidature na natječaje.
Sve ovo jasno pokazuje da je siguran i ujednačen razvoj svih područja Podravine i Prigorja naša politika koju svakodnevno provodimo i u čemu sigurno nećemo posustati. Pred nama je novo veliko investicijsko razdoblje prema kojem gledamo puni optimizma i s uvjerenjem kako će projekti koje pripremamo ostaviti velik trag ne samo u ovom vremenu već i za buduće generacije koje dolaze.

Dragi stanovnici Koprivničko-križevačke županije, u tom duhu optimizma i s vjerom u svjetliju budućnost u kojoj ćemo zajedno ostvariti brojne ciljeve od srca Vam želim sretan 29. rođendan Koprivničko-križevačke županije!” – rekao je župan Darko Koren.

Dodijeljena su  javna priznanja Koprivničko-križevačke županije. Počasnim građaninom Koprivničko-križevačke županije proglašen je Mladen Klasić,dipl. Iur. Iz Križevaca koji je kao ugledan pravnik i odvjetnik svojim priznatim radom u širem okruženju promicao pravnu struku, razvoj hrvatskog pravnog sustava i odvjetništva te kroz aktivizam u sportu dao izniman doprinos razvoju sporta na razini Koprivničko-križevačke županije.

Nagradu za životno djelo dobio je dr. sc. Radovan Kranjčev iz Koprivnice za najviše zasluge u promicanju, popularizaciji i zaštiti prirodne baštine Republike Hrvatske, a posebice Koprivničko-križevačke županije kroz osebujni znanstveno-istraživački rad u području prirodoslovlja, bogatu publicistiku djelatnost i dugogodišnju odgojno-obrazovnu aktivnost.

Nagradu za promicanje inovatorstva “Marcel Kiepach” primio je Ante Starčević iz Križevaca za dugogodišnji uspješni odgojno-obrazovni rad, inovativna postignuća i zapažene rezultate u promicanju programa školskog i izvanškolskog odgoja i obrazovanja u područjima tehničke kulture i informatike i znanosti, kako na području Koprivničko-križevačke županije tako i šire.

Nagrade za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije pripale su Puhačkom orkestru DVD-a Đurđevac i tvrtki EKO PAPIR d.o.o. Iz Gole, a nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini tvrtki Cemix Croatia d.o.o.iz Đurđevca i Ivici Ferenčiću iz Koprivnice. Županijske zahvalnice dobili su Milica Međurečan iz Koprivnice, Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije – Interventni tim, KUD “Delovi” iz Delova, Kristina Benko Markovica iz Đurđevca i Petar Petrović iz Đurđevca. Plakete župana dobili su Zdravko Šabarić iz Đurđevca, Ratislav Matić iz Križevaca i Marina Tomac – Rojčević iz Koprivnice.

Uoči svečanosti, povodom 29. obljetnice Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak položili su vijenac i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Koprivnici u spomen na sve branitelje poginule u Domovinskom ratu i umrle po završetku, kao i u spomen na sve preminule stanovnike Koprivničko-križevačke županije od posljednje svečane sjednice Županijske skupštine do danas. 

Tekst: ji/radiokrizevci.hr

Foto: vb/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!