Obavijest proizvođačima aronije!

U nasadima aronije zabilježili smo dosta veliku brojnost dalakavih ružičara na maslačku te se može očekivati i jak napad na aroniju u fazi cvatnje.

Posljednjih nekoliko godina najvažniji štetnici u nasadima aronije su dlakavi ružičari (Tropinota hirta) koji oštećuju cvjetove biljke te mogu značajno umanjiti urod. 

Kako kemijske mjere zaštite nisu prihvatljivo rješenje, voćarima preporučamo metodu masovnog ulova upotrebom vizualnih mamaca, plavih posuda s vodom u koje možemo dodati eterično ulje anisa ili detergent s voćnim mirisom. Plave posude s vodom i anisom potrebno je u početku cvatnje aronije postaviti u voćnjak u redove, a razmak između posuda je oko 10 metara. Dnevni ulov kornjaša može biti vrlo velik te je potrebno redovito (barem svaki drugi dan) prazniti sadržaj posuda te ponovno uliti vodu s dodatkom anisa. 

Posljednjih godina dostupni su i trapovi Csalomon VARb3 koji sadrže kemijski sintetiziran biljni atraktant i plavu ploču. Pogodni su za ranu detekciju i ocjenu jačine napada te masovni ulov. Kada se koriste za masovni ulov potrebno je postaviti dvadesetak lovki na hektar voćnjaka. 

Ministarstvo poljoprivrede, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!