Opasne vrućine: kako zaštititi psa od toplinskog udara?

Idućih mjeseci vlasnici pasa posebnu brigu trebaju posvetiti svojim ljubimcima tijekom boravka izvan kuće.

Velike vrućine ugrožavaju ljude i životinje. Nažalost, svako ljeto u Hrvatskoj svjedočimo ostavljanju pasa u zatvorenim automobilima. Građane molimo da to ne čine ni na tren jer nešto što izgleda kao kratka obveza lako može potrajati, a temperatura u vozilu brzo raste i može dovesti do smrti životinje.

Ako je vozilo ostavljeno na suncu kada je temperatura zraka 30 stupnjeva, nakon samo pola sata u unutrašnjosti vozila temperatura postaje dvostruko veća – čak 60 stupnjeva.

Veterinari  preporučuju da se pas u šetnje izvodi ujutro i navečer, a da ga se tijekom dana u što manjoj mjeri izlaže fizičkim aktivnostima. Kada se sa psom izlazi na cestu ili nogostup, potrebno je provjeriti temperaturu asfalta. Naime, ako je asfalt vruć, na šapama psa mogu nastati opekline.

Psu tijekom dana treba osigurati dovoljno svježe vode. Za dodatno osvježenje može mu se vodom napuniti i plastični bazenčić.

Tijekom velikih vrućina posebno su ugroženi štenci, psi treće životne dobi, oni s dugom dlakom, bolesni psi, oni koji nose brnjicu, te psi brahicefaličnih pasmina. Zbog skraćenih i užih dišnih putova kod pasa sa skraćenim njuškama mnogo brže dolazi do simptoma toplinskog udara poput dahtanja, ubrzanog disanja, zažarenih i suhih sluznica, letargije i dezorijentiranosti.

Ne ostavljajte psa u vozilu kada je vani vruće.

Naime, uslijed hipertermije, tj. povišene tjelesne temperature, dišni prohodi postaju još uži zbog uteknuća, pa čak i blaga povišenost vanjske temperature i vlage može dovesti do kliničkih znakova toplinskog udara kod ovih životinja.

Ako  primjetite simptome toplinskog udara kod svojeg psa, hitno ga treba odvesti veterinaru.

Zadovoljna.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!