Nakon Velike gospe počela priprema ajvara, sataraša, i kiseljenje povrća

Izrada zimnice nije više rezervirana isključivo za domaćice.

Na tržnice po povrće i voće sve više dolaze i mlade obitelji čiji članovi paze na prehranu. Zdravstveno osviješteni su i visokoobrazovani, koji dolaze na tržnicu dobro upućeni u sve tajne recepata, iako se neki rado konzultiraju i s prodavačima i pitaju ih za koji savjet. Trenutačno se još roba razgledava i informira se o cijenama.

Recepti se dijele i na Facebooku, a na svoje stranice stavljaju ih i neki OPG-ovi. Pripremiti zimnicu, kažu prodavači, onima koji su imalo informatički pismeni danas nije problem. A oni koji se upuštaju u nakuhavanje i konzerviranje dobro znaju koliko uštede zimnica nosi.

Nezaobilazni je to dio zimnice u većini domaćinstava, koji će se početi raditi tek nakon Velike gospe, kada počinje prava sezona kuhanja zimnice. I traje sve do kraja rujna.

Recept za ajvar: Ispecite rog papriku (10 kg) i patlidžan (3 kg). Svaki plod namažite uljem jer će to znatno olakšati guljenje kasnije. Stavite u pećnicu na oko 200 °C dok se lupina na paprikama ne nabora i počne odvajati. Ostavite da se paprika pari barem 15 minuta. Slijedi guljenje lupine paprike i patlidžana. Očišćenu papriku, patlidžan i češnjak (jedna glavica) sameljite, pecite u pećnici na oko 200 °C dok se količina ne smanji za trećinu. Povremeno promiješajte. Pečenu masu prebacite u veću posudu i stavite kuhati na laganu vatru. Dodajte sol, šećer i 2 dcl ulja. Po želji se doda i feferon. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje i u više navrata dodajte preostalo ulje. Kada procijenite da je ajvar dovoljno gust dodajte ocat i prokuhajte još pet minuta.

Foto: im/rkz

Pratite nas na društvenim mrežama!