Nekoliko razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna je čokolada pravi rudnik antioksidansa. Možda i ptice na grani znaju da ima nešto u tim tamnim čokoladama no jeste li spremni upoznati ju pravom svjetlu i svaki dan pojesti barem kockicu, ako ne i red čokolade?

Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje. Tih antioksidansa također ima u crnome vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni tlak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL kolesterola te smanjiti upalne procese.

Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade na dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 10%. Konzumiranje tamne čokolade također može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.

Mnoge se osobe samostalno deklariraju kao ovisnici o čokoladi ili «čokoholičari», iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost.

Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije.

Drevni Maje su ju smatrali  hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje. Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu. Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za vaše zdravlje.

Tamna čokolada utječe preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječnu na pamćenje, stres i raspoloženje.

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!