Priključite se UNICEF -ovoj Mliječnoj stazi!

Šesti put zaredom UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza koja će od 9. do 18. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama staza okupljati sudionike iz svih krajeva Hrvatske oko zajedničkog cilja – podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Do početka utrke ostalo je još 6 tjedana, a prijavljeno je već više od 3.000 sudionika, među kojima su i brojne osobe iz javnog života, partneri i tvrtke. 
„UNICEF-ova Mliječna staza ima višestruki učinak na društvo, na zajednicu koju činimo svi mi. Utrka nas potiče na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću, a ove godine nas okuplja oko važne teme – mentalnog zdravlja djece i mladih. Brojni su izazovi s kojima se djeca i mladi danas susreću i zbog toga, ova tema ne smije biti na marginama, a sudjelovanjem u utrci pomažemo u edukaciji učitelja, nastavnika, osoba koje sudjeluju u obrazovanju djece i mogu primijetiti promjene te biti prva podrška.

Ponosan sam jer imam priliku biti jedan, od sada već više od tri tisuće sudionika koji će poslati poruku djeci i mladima kako nisu sami, a virtualni način održavanja utrke nam omogućava da im budemo podrška, bez obzira na lokaciju gdje se nalazimo”, izjavio je proslavljeni tenisač Marin Čilić koji već četvrtu godinu zaredom podržava UNICEF-ovu Mliječnu stazu.


UNICEF će Mliječnom stazom podržati HZJZ-ov standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika PoMoZi Da, koji se provodi uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, a sredstva prikupljena donacijama uložit će u nastavak programa podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. 
Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze: 
  • za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika   • direktne koristi imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.  


Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a svake godine uključuje se i sve veći broj korporativnih partnera, među kojima se posebno ističu Kaufland Hrvatska koji podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od prvog izdanja 2017. godine te Privredna banka Zagreb. Auro Domus i Tisak koji osigurava da startni paketi dođu do sudionika Mliječne staze.
  Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr
  Više informacija dostupno je i na www.unicef.hr gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.  
  UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza – postignuća u prvih 5 godina 
Ove se godine Mliječna staza održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj.

Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna.

Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. 

Foto: UNICEF

Pratite nas na društvenim mrežama!