Za sustave navodnjavanja odobreno 666 milijuna kuna

Suša uzrokuje značajne poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a zbog sve izraženijih klimatskih promjena sve češće pogađa i hrvatske poljoprivrednike, navode iz Ministarstva. Navodnjavanje poljoprivrednih kultura štetne posljedice od suše može znatno ili u potpunosti umanjiti, ističu iz Ministarstva napominjući kako stoga, u najvećoj mjeri uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja, ulažu u javne sustave navodnjavanja te sufinanciraju opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.

U svrhu smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje do sada su objavljena tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja (operacija 4.3.1.), kojima je stavljeno na raspolaganje ukupno 852 milijuna kuna. “Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od sedam tisuća hektara, pri čemu je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika”, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Navode kako je jedan od njih i projekt javnog navodnjavanja u Orubici, selu u novogradiškoj Posavini koji će pokriti 300 hektara oranica, a prvi je takav u Brodsko-posavskoj županiji. “U ovakvim sušnim vremenima posebno nam znači što možemo natapati, lakše se borimo s visokim temperaturama i sušom. Sve je vrlo jednostavno za korištenje, sustav odlično radi i van naših očekivanja. Sada parcelu možemo zaliti odjednom i u puno manje vremena”, istaknuo je povrtlar Goran Blažeković, koji je među prvima potpisao ugovor za priključak na novi sustav. Iz Ministarstva su najavili kako je u rujnu planirana objava novog natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima, a prednost će imati ulaganja u sektoru voćarstva (osim vinove loze i maslina) i povrćarstva (uključujući krumpir).

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!